Przejdź do głównej zawartości

MUFFINY "KURCZAKI"

Wszystko co dobre szybko się kończy! Dotyczy to zarówno czasu wolnego jak i dobrego jedzenia. Jak widać, ostatnio w głowie mi tylko cytrynowe słodkości w kształcie ptaszków. Na tym przepisie na razie kończą się moje ornitologiczne inspiracje. Chociaż nie wykluczam, że niedługo pojawią się tutaj muffiny w kształcie Angry Birds...

Pomysł na dekorację zaczerpnęłam stąd. Te muffiny nie są ostatnim Wielkanocnym wypiekiem. W następnym wpisie - mazurek z orzeszkami ziemnymi.


Muffiny cytrynowe(12 sztuk):


  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jaja,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 szklanki soku z cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny.

Dekoracja:


  • 100 g twarogu (z wiaderka) albo serka homogenizowanego,
  • 80 g białej czekolady,
  • wiórki kokosowe,
  • żółty barwnik w żelu,
  • odrobina wody,
  • czerwone cukierki,
  • orzeszki ziemne,czarny lukier w tubce (lub inne gadżety do dekoracji).

Składniki suche i mokre wymieszaj w dwóch osobnych pojemnikach. Następnie połącz ze sobą składniki suche i mokre mieszając delikatnie łyżką. Papilotki umieść w foremkach do muffin. Piecz je 25 min.  w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Białą czekoladę roztop w rondelku (najlepiej nad parą). Zmiksuj serek i roztopioną czekoladę na gładki krem. Możesz dodać odrobinę cukru pudru, miodu albo cukru waniliowego jeśli uważasz, że krem jest za mało słodki.


Wiórki kokosowe wymieszaj z żółtym barwnikiem żelowym rozcieńczonym odrobiną wody (2 łyżeczki na 1/2 szklanki wiórków). Rozmieszaj je tak, aby barwnik zabarwił wszystkie wiórki na żółto.
Ostudzone muffiny smaruj kremem i posypuj żółtymi wiórkami kokosowymi. Oczy moich kurczaczków zrobiłam z czarnego lukru w tubce, dzióbki z orzeszka ziemnego, grzebyczki z czerwonych cukierków.

Komentarze

  1. O kurczę!:D Szkoda, że nie widziałam tego przed świętami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed świętami niestety nie miałam czasu na pichcenie :(
      Ale kto powiedział, że nie można robić kurczaczków-babeczek po świętach ;)

      Usuń
  2. wyglądają naprawdę świetnie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.