Przejdź do głównej zawartości

Szybko - zdrowo - smacznie

Tarta z suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą


Na początek chcę Was przeprosić, że tak dawno nie pisałam. Maj zawrócił mi w głowie i nim się obejrzałam, od dwóch tygodni nic tu nie publikowałam. Ale już się poprawiam i przywracam do porządku! Mam w zanadrzu kilka przepisów, które postaram się opublikować w najbliższym czasie. Na początek - bardzo szybka tarta, w sam raz dla niespodziewanych gości. Trzeba tylko mieć w lodówce ciasto francuskie, fetę, oliwki i suszone pomidory. Prawda, że wygląda apetycznie? 

Składniki:


gotowe ciasto francuskie,
1/2 kostki fety,
czarne oliwki,
suszone pomidory w oliwie,
pieprz świeżo mielony,
żółty ser (np. gouda)
natka pietruszki.


Ciasto rozłóż na blasze, zawiń lekko do środka jego brzegi. Pokrusz fetę, ułóż pokrojone suszone pomidor, czarne oliwki, zmiel troszkę pieprzu. Ewentualnie możesz posypać suszonymi ziołami. Na wierzchu zetrzyj żółty ser (nie dużo, żeby tarta nie wyglądała jak pizza). Zapiekaj tartę w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Po wyjęciu polej odrobiną oliwy z suszonych pomidorów i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Taka potrawa zaspokoi podniebienie najgłodniejszych gości!


Komentarze

  1. istna italia ! ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana ;)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada na danie typu - 'wez to co masz pod reka, zapiecz i miej niebo w gebie':-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak właśnie jest :)
      Wiem, że mało oryginalnie ;) Ale na kolejne dwa posty szykuję coś bardziej kreatywnego:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.