Przejdź do głównej zawartości

Hiszpania w mojej kuchni!

Sos romesco


Doskonały do nachosów, kojarzący się ze smakiem gaspacho - najlepszy sos na świecie! Wywodzi się z Tarragony, miasta w Katalonii. Można w nim maczać wszystko - grillowane lub surowe warzywa, pieczywo, palce. Można też używać go jako sosu do sałatek.


Składniki:


1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka (potrzebuje około 40 minut żeby się upiec),
1/4 szklanki obranych migdałów,
1/4 szklanki obranych orzechów laskowych,
3 kromki ciabatty opieczonej na maśle,
2 ząbki czosnku,
3 pomidory (z wydrążonym gniazdem nasiennym),
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżki czerwonego octu winnego,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
suszone ostre ostre papryczki (nyora w oryginale),  ja użyłam po prostu 2 łyżeczek ostrego sosu chili, ponieważ nie miałam suszonych papryczek),
sól i pieprz do smaku.

Przepis jest prosty - wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na jednolitą pastę. Jeśli będzie za rzadka, należy dodać do niej trochę więcej ciabatty.

Jak zrobić domowe nachosy?
Przygotuj kilka placków tortilli kukurydzianej lub pszennej (można kupić albo zrobić samodzielnie) oraz starty żółty ser lub ulubione przyprawy.
Każdą tortillę należy podzielić na 8 trójkątów, a każdy z nich na następne 4. Tak jak na rysunku poniżej. Nachosy posyp startym serem albo przyprawami. Piecz w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  1. Bardzo, ale to bardzo lubię sos romesco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale mnie zachęciłaś. Upiekę kiedyś tylko wegańską ciabattę i robię ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast ciabatty można użyć innego czerstwego pieczywa pszennego ;)

      Usuń
  3. Domowe nachos już wypróbowane, ale sos mnie zaskoczył :) Nie pomyślałabym o dodaniu do niego ciabatty... Ale wygląda pysznie, więc czemu nie ;)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie Słyszałam do tej pory o tym sosie,ale m smaku na nachosy i nie zawaham się spróbować :) zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyyyycha! Z nachosami albo po prostu z sałatą, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.