Przejdź do głównej zawartości

MUFFINY Z CUKINIĄ

Było już brownie z buraka. Nadszedł czas na słodycz z cukinią. Moja rada: zmielić cukinię ze skórką - wtedy babeczki będą miały przepiękny limonkowy kolor!


Składniki na 12 muffinów:


1 szklanka zmiksowanej na pure cukinii,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki maślanki/mleka/kefiru,
1/2 szklanki cukru,
1 jajo,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.

cukiniowa papka
W jednej misce połącz ze sobą składniki suche, w drugiej mokre. Połącz ze sobą wlewając mokre składniki do suchych (albo na odwrót, nigdy tego nie pamiętam). Wymieszaj niezbyt starannie, mogą pozostać małe grudki.

mokre do suchych czy na odwrót?
W formie do muffinek umieść papierowe papilotki. Teraz napełnij każdą z dziurek. Muffiny należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20-25 minut.


Komentarze

  1. Pyszności ;) Dodaję blog do obserwowanych i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor, muszę spróbować je zweganizować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że to nie będzie trudne :-) może wystarczy zrezygnować z jajka i mleko zastąpić sojowym.

      Usuń
  3. Świetny pomysł. :) Wypieki z cukinii są zawsze udane.

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie mi sie ta zieleń podoba

    OdpowiedzUsuń
  5. można z tego zrobić jedno ciasto zamiast muffinek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam z tych proporcji składników robić ciasta, ale skoro małe muffinki się udały, to i ciasto się uda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...