Było już brownie z buraka. Nadszedł czas na słodycz z cukinią. Moja rada: zmielić cukinię ze skórką - wtedy babeczki będą miały przepiękny limonkowy kolor!
Składniki na 12 muffinów:
1 szklanka zmiksowanej na pure cukinii,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki maślanki/mleka/kefiru,
1/2 szklanki cukru,
1 jajo,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.
cukiniowa papka |
W jednej misce połącz ze sobą składniki suche, w drugiej mokre. Połącz ze sobą wlewając mokre składniki do suchych (albo na odwrót, nigdy tego nie pamiętam). Wymieszaj niezbyt starannie, mogą pozostać małe grudki.
mokre do suchych czy na odwrót? |
W formie do muffinek umieść papierowe papilotki. Teraz napełnij każdą z dziurek. Muffiny należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20-25 minut.
Pyszności ;) Dodaję blog do obserwowanych i zapraszam do siebie ;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie zielone:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, muszę spróbować je zweganizować :)
OdpowiedzUsuńMyślę że to nie będzie trudne :-) może wystarczy zrezygnować z jajka i mleko zastąpić sojowym.
UsuńŚwietny pomysł. :) Wypieki z cukinii są zawsze udane.
OdpowiedzUsuństrasznie mi sie ta zieleń podoba
OdpowiedzUsuńmożna z tego zrobić jedno ciasto zamiast muffinek?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z tych proporcji składników robić ciasta, ale skoro małe muffinki się udały, to i ciasto się uda :)
OdpowiedzUsuń