Brownie buraczane
W mojej kuchni miał wczoraj miejsce gorący romans dwóch z pozoru nie mających ze sobą nic wspólnego składników. Los chciał, że drogi Buraka i Czekolady spotkały się właśnie w moim piekarniku, a oni pokochali się od pierwszego wejrzenia i bardzo do siebie zbliżyli. Z tego niezwykłego związku narodziło się cudowne dziecko - ciasto noszące cechy obojga rodziców - po tacie jest przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach, a po mamie odziedziczyło brązowy kolor, cudowny aromat oraz głęboki smak.
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości miazgi kakaowej(po 90 g),
170 g cukru,
100 g mąki,
100 ml oleju,
4 jaka,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 dobrze zbudowany burak (starty na drobnych oczkach lub całkowicie zblendowany i lekko odciśnięty),
200 g mielonych migdałów, kakao do posypania.
Tuż po wyjęciu z piekarnika. Ciasto posypane kakao. |
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej cukier i olej. Ostudź.
W misce wymieszaj mąkę, migdały, sodę i proszek oraz cukier waniliowy.
Jajka zmiksuj (krótko), dodaj do nich buraczki i ostudzoną czekoladę. Teraz - mieszaj wszystko łyżką. Połącz ze sobą mokre i suche składniki.
Ciasto upiekłam w okrągłej żaroodpornej formie wyłożonej papierem do wypieków o średnicy 25 cm. Piekłam je 35 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Do posypania ciasta użyj kakao albo cukru pudru (kakao jest lepsze!). Można podawać z bitą śmietaną.
Ciasto jest przepyszne - nie zrażajcie się do niego tylko dlatego, że w środku jest warzywo! Polecam wszystkim fanom czekolady i brownies!
Podzielam twoje smaki!! Sama też przemycam warzywa do słodkich wypieków, a burak sprawdza się w tej roli idealnie. Polecam spróbuj również z cukinią, selerem oraz pietruszką (świetnie współgra z gałką, anyżem i korzennymi przyprawami), batatami, fasolą czy kalafiorem. Powodzenia! U mnie zazwyczaj nikt nie wierzy gdy po fakcie mówię co właśnie zjadł! To dobry sposób na przeciwników jarzyn!
OdpowiedzUsuńWłaśnie cukinia jest kolejna na liście do moich słodkich wypieków ;)
UsuńDzięki za podpowiedź z innymi warzywami - na pewno wypróbuję!
Przemawia do mnie:-))) Muszę koniecznie wypróbować na Święta. Czekolada i burak - jak dla mnie brzmi dobrze:-)))
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda genialnie! Chętnie wypróbuję buraki w wypiekach, np. przy tym brownie:D
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o puszystym cieście czekoladowym z burakiem, widać że i jest wersja brownie :) Takie połączenie mi się podoba - dodajemy zdrowy, niewyczuwalny składnik.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z takim przepisem. Nie wiem jak smakuje, nawet trudno jest mi to sobie wyobrazić ale wygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuń