Przejdź do głównej zawartości

Słodki początek dnia

Cytrynowe pancakes z jogurtowo-waniliowym nadzieniem i owocami




Od jutra podobno ma się rozpogodzić. Wystarczy jednak zrobić sobie takie śniadanko, a wakacyjna aura powróci do nas już dziś!



Składniki na około 10 naleśników:


1/3 szklanki mąki owsianej,
2/3 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki soku z cytryny,
skórka otarta z 1 cytryny,
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szczypta soli,
1 szklanka jogurtu/kefiru/maślanki,
3 łyżki miodu (albo brązowego cukru),
2 łyżeczki cukru waniliowego (takiego z prawdziwą wanilią),
1 łyżka roztopionego masła (do ciasta),
sklarowane masło do smażenia placków.


Dodatkowo:



opakowanie jogurtu typu bałkańskiego,
opakowanie waniliowego serka homogenizowanego,
maliny,
brzoskwinie, 
płynny miód do polania.



Zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu zmiksuj żółtko, maślankę, masło i miód. Białko ubij na bardzo sztywną pianę dodając do niego szczyptę soli. Teraz połącz ze sobą składniki suche i mokre - dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj białko. Smaż na rozgrzanym sklarowanym maśle, na niewielkiej patelni. Placki powinny być dość duże, żeby można było zawinąć w nie nadzienie, ale mniejsze niż standardowe naleśniki.


Wymieszaj ze sobą serek homogenizowany oraz jogurt. Nadziewaj naleśniki kremem i owocami. Polej miodem albo syropem klonowym. Smacznego!

Komentarze

  1. Hmm, nigdy nie robiłam omleta bez jajek. Naleśniki bez nich sprawdził się jednak fantastycznie, więc... Chyba wypróbuję Twój przepis :) Taki początek dnia musi być bardzo przyjemny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, tylko że mój przepis to nie omlet ;) Chociaż na zdjęciu może bardziej przypomina omlet niż pancake. To bardziej amerykańska wersja naleśników.

      Jak wypróbujesz przepis bez jajek to daj koniecznie znać jak Ci wyszły :)

      Usuń
  2. Uwielbiam omlety naładowane owocami;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze raz przypominam ze to nie omlet...
      Nie wiem jak Wy ale ja do omletow dodaje wiecej jajek i absolutnie nie dodaje mąki

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.