Przejdź do głównej zawartości

KORZENNE FIGI

Jest to moja pierwsza przygoda ze świeżymi figami. Ich smak mnie nie powalił, ale też nie zniechęcił. Świeże smakują mi bardziej niż suszone, a w wersji duszonej są naprawdę pyszne. I ten sos... Spróbujcie sami!


Składniki na 1 porcję:


  • 4 świeże, czarne figi
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • szczypta imbiru i kardamonu


W rondelku albo na patelni zagotować sok z cytryny z wodą, cukrem, miodem i przyprawami. Gotować przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Figi naciąć na krzyż, włożyć do sosu i dusić około 8 minut nadal na małym ogniu (nie dłużej, żeby się nie rozpadły). Po wyjęciu fig można jeszcze lekko skarmelizować sos.


Figi ułożyłam na pancake'ach w kształcie serduszek, polałam sosem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów.

Pancake'i:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka albo maślanki
  • 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
  • szczypta soli
  • odrobina cukru

Żółtko zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać mleko i mąkę, wymieszać. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć na sklarowanym maśle, na odrobinie oleju albo na suchej patelni. Uzyskanie kształtu serca nie było trudne - użyłam foremki do jajka sadzonego.




Komentarze

  1. Ja uwielbiam świeże figi, nie tylko smak mi odpowiada, ale są cudownie delikatne w dotyku i te pękające pod zębami pesteczki, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. oszz TY! Wygląda tak profesjonalnie, że aż mnie zatkało ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Smakowały też bardzo profesjonalnie. Aż dziw bierze - takie proste danie, a takie efektowne. Figi to jednak dobry sposób na zrobienie dobrego wrażenia na talerzu... Do tego są mega fotogeniczne ;)

      Usuń
  3. Pięknie wyglądają, aż mam chęć zrobić, chociaż z reguły wolę mięso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z reguły wolisz mięso... ale chyba nie w słodyczach? ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...