Jest to moja pierwsza przygoda ze świeżymi figami. Ich smak mnie nie powalił, ale też nie zniechęcił. Świeże smakują mi bardziej niż suszone, a w wersji duszonej są naprawdę pyszne. I ten sos... Spróbujcie sami!
Składniki na 1 porcję:
- 4 świeże, czarne figi
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- szczypta imbiru i kardamonu
W rondelku albo na patelni zagotować sok z cytryny z wodą, cukrem, miodem i przyprawami. Gotować przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Figi naciąć na krzyż, włożyć do sosu i dusić około 8 minut nadal na małym ogniu (nie dłużej, żeby się nie rozpadły). Po wyjęciu fig można jeszcze lekko skarmelizować sos.
Figi ułożyłam na pancake'ach w kształcie serduszek, polałam sosem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów.
Pancake'i:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka albo maślanki
- 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
- szczypta soli
- odrobina cukru
Żółtko zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać mleko i mąkę, wymieszać. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć na sklarowanym maśle, na odrobinie oleju albo na suchej patelni. Uzyskanie kształtu serca nie było trudne - użyłam foremki do jajka sadzonego.
Ja uwielbiam świeże figi, nie tylko smak mi odpowiada, ale są cudownie delikatne w dotyku i te pękające pod zębami pesteczki, mniam.
OdpowiedzUsuńoszz TY! Wygląda tak profesjonalnie, że aż mnie zatkało ;P
OdpowiedzUsuńDzięki :) Smakowały też bardzo profesjonalnie. Aż dziw bierze - takie proste danie, a takie efektowne. Figi to jednak dobry sposób na zrobienie dobrego wrażenia na talerzu... Do tego są mega fotogeniczne ;)
UsuńPięknie wyglądają, aż mam chęć zrobić, chociaż z reguły wolę mięso
OdpowiedzUsuńZ reguły wolisz mięso... ale chyba nie w słodyczach? ;)
Usuń