Przejdź do głównej zawartości

KORZENNE FIGI

Jest to moja pierwsza przygoda ze świeżymi figami. Ich smak mnie nie powalił, ale też nie zniechęcił. Świeże smakują mi bardziej niż suszone, a w wersji duszonej są naprawdę pyszne. I ten sos... Spróbujcie sami!


Składniki na 1 porcję:


  • 4 świeże, czarne figi
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • szczypta imbiru i kardamonu


W rondelku albo na patelni zagotować sok z cytryny z wodą, cukrem, miodem i przyprawami. Gotować przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Figi naciąć na krzyż, włożyć do sosu i dusić około 8 minut nadal na małym ogniu (nie dłużej, żeby się nie rozpadły). Po wyjęciu fig można jeszcze lekko skarmelizować sos.


Figi ułożyłam na pancake'ach w kształcie serduszek, polałam sosem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów.

Pancake'i:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka albo maślanki
  • 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
  • szczypta soli
  • odrobina cukru

Żółtko zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać mleko i mąkę, wymieszać. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć na sklarowanym maśle, na odrobinie oleju albo na suchej patelni. Uzyskanie kształtu serca nie było trudne - użyłam foremki do jajka sadzonego.




Komentarze

  1. Ja uwielbiam świeże figi, nie tylko smak mi odpowiada, ale są cudownie delikatne w dotyku i te pękające pod zębami pesteczki, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. oszz TY! Wygląda tak profesjonalnie, że aż mnie zatkało ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Smakowały też bardzo profesjonalnie. Aż dziw bierze - takie proste danie, a takie efektowne. Figi to jednak dobry sposób na zrobienie dobrego wrażenia na talerzu... Do tego są mega fotogeniczne ;)

      Usuń
  3. Pięknie wyglądają, aż mam chęć zrobić, chociaż z reguły wolę mięso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z reguły wolisz mięso... ale chyba nie w słodyczach? ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.