Knedle z grzybami w sosie śmietanowo-szpinakowym
Połączenie leśnych grzybów i szpinaku okazało się trafione. Grzyby zebrałam własnoręcznie, szpinak zresztą też...
Knedle:
1 kg ziemniaków
35 dag mąki
3 jaja
50 dag świeżych grzybów
1 cebula
3 czerstwe bułeczki
sól i pieprz
Sos:
oliwa z oliwek
szpinak
odrobina śmietany 18%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Grzyby pokroić w drobną kostkę i podsmażyć je z drobno posiekaną cebulką na odrobinie oliwy z oliwek. Włożyć bułkę pokrojoną w kostkę, wymieszać, odstawić z ognia. do ostudzenia, a następnie dodać jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki dokładnie wymieszać, ugotować i rozgnieść dokładnie, wsypać mąkę, wbić jaja i zagnieść ciasto. Zrobić dość szeroki wałek, odcinać kawałki ciasta, na każdy nakładać farsz grzybowy i zlepiać, formując okrągłe knedle. Gotować partiami w osolonej wodzie przez około 10 minut.
Przygotuj sos szpinakowy: na oliwie z oliwek podduś posiekany szpinak dosłownie przez chwilę i dodaj do niego śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Oryginalny pomysł na knedle, takich nigdy nie jadłam. Jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda zielony sos :)
OdpowiedzUsuńale wygladaja oblednie :) mniam
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smakowicie, w takiej wersji jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń