niedziela, 14 października 2012

W sam raz na niedzielny obiad

Knedle z grzybami w sosie śmietanowo-szpinakowym


Połączenie leśnych grzybów i szpinaku okazało się trafione. Grzyby zebrałam własnoręcznie, szpinak zresztą też... 



Knedle:


1 kg ziemniaków
35 dag mąki
3 jaja
50 dag świeżych grzybów
1 cebula
3 czerstwe bułeczki
sól i pieprz

Sos:



oliwa z oliwek
szpinak
odrobina śmietany 18%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Grzyby pokroić w drobną kostkę i podsmażyć je z drobno posiekaną cebulką na odrobinie oliwy z oliwek. Włożyć bułkę pokrojoną w kostkę, wymieszać, odstawić z ognia. do ostudzenia, a następnie dodać jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Ziemniaki dokładnie wymieszać, ugotować i rozgnieść dokładnie, wsypać mąkę, wbić jaja i zagnieść ciasto. Zrobić dość szeroki wałek, odcinać kawałki ciasta, na każdy nakładać farsz grzybowy i zlepiać, formując okrągłe knedle. Gotować partiami w osolonej wodzie przez około 10 minut.

Przygotuj sos szpinakowy: na oliwie z oliwek podduś posiekany szpinak dosłownie przez chwilę i dodaj do niego śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4 komentarze:

  1. Oryginalny pomysł na knedle, takich nigdy nie jadłam. Jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda zielony sos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się bardzo smakowicie, w takiej wersji jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...