Przejdź do głównej zawartości

W sam raz na niedzielny obiad

Knedle z grzybami w sosie śmietanowo-szpinakowym


Połączenie leśnych grzybów i szpinaku okazało się trafione. Grzyby zebrałam własnoręcznie, szpinak zresztą też... 



Knedle:


1 kg ziemniaków
35 dag mąki
3 jaja
50 dag świeżych grzybów
1 cebula
3 czerstwe bułeczki
sól i pieprz

Sos:



oliwa z oliwek
szpinak
odrobina śmietany 18%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Grzyby pokroić w drobną kostkę i podsmażyć je z drobno posiekaną cebulką na odrobinie oliwy z oliwek. Włożyć bułkę pokrojoną w kostkę, wymieszać, odstawić z ognia. do ostudzenia, a następnie dodać jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Ziemniaki dokładnie wymieszać, ugotować i rozgnieść dokładnie, wsypać mąkę, wbić jaja i zagnieść ciasto. Zrobić dość szeroki wałek, odcinać kawałki ciasta, na każdy nakładać farsz grzybowy i zlepiać, formując okrągłe knedle. Gotować partiami w osolonej wodzie przez około 10 minut.

Przygotuj sos szpinakowy: na oliwie z oliwek podduś posiekany szpinak dosłownie przez chwilę i dodaj do niego śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Komentarze

  1. Oryginalny pomysł na knedle, takich nigdy nie jadłam. Jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda zielony sos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się bardzo smakowicie, w takiej wersji jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.