Przejdź do głównej zawartości

DOMEK Z PIERNIKA 2012





Nie mogło się obyć i w tym roku bez domku z piernika. Zabrałam się za niego nieco później niż w tamtym roku, bo dopiero w Wigilię. Tym razem jest nieco mniejszy i prostszy w konstrukcji, ale za to można do środka wstawić zapaloną świeczkę i domek będzie świecił! Rozgrzane ściany piernikowej chatki wydzielają też bardzo przyjemny, korzenny aromat. Szyby w oknach zrobiłam z landrynek (jak w tym przepisie).

Żeby do środka można było wstawić świeczkę (najlepiej bezzapachowy podgrzewacz), domek nie może mieć podłogi i musi mieć komin. 



Choinkę zrobiłam z pierniczków w kształcie gwiazdek (najlepiej jest wyciąć gwiazdki różnej wielkości). Przed upieczeniem trzeba jeszcze wyciąć dziurkę w środku każdej gwiazdki, tak aby później można je było ponadziewać na wykałaczkę/ patyczek. 





Dachówki pomalowałam różowym/ czerwonym lukrem. Użyłam do tego zwykłego pędzelka. 

Komentarze

  1. Dzieło sztuki! Taki domek jest moim marzeniem i kiedyś je spełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudowny i słodki pomysł! muszę sobie coś takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.