Przejdź do głównej zawartości

Przepis na ciasto z jabłkami podsłuchany w tramwaju

Szarlotka sypana



Jadąc ostatnio tramwajem podsłuchałam rozmowę pomiędzy kilkoma dziewczynami. Dyskutowały one o rewelacyjnym przepisie na dziecinnie prostą sypaną szarlotkę. Faktycznie, nie raz o niej słyszałam, ale jeszcze nie było mi dane ją upiec. Jedna z dziewczyn, która miała okazję już piec szarlotkę sypaną, pochwaliła się swoim koleżankom szczegółowym przepisem. Na moje szczęście dość głośno!




Składniki:


1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru (w wielu przepisach podaje się 1 szklankę, ale dla mnie to za dużo)
1 szklanka kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
cynamon
3/4 kostki masła 


Wymieszaj suche składniki - mąka + cukier + kaszka manna + proszek do pieczenie. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pokrop sokiem z cytryny (niekoniecznie) i posyp cynamonem. Składniki suche podziel na 3 części, a jabłka na 2. Najlepiej jest szarlotkę upiec w żaroodpornym naczyniu. Posmaruj blaszkę odrobiną masła i posyp lekko bułką tartą. Posyp 1 częścią suchych składników, a na nich ułóż jabłka. Z kolejnymi warstwami postępuj podobnie. Na wierzch ciasta zetrzyj masło (porządnie zmrożone świetnie się zetrze za pomocą tarki o dużych oczkach). 



Wstaw szarlotkę do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piecz ją przez około 60 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem i gotowe!

Komentarze

  1. Głośne rozmowy w tramwajach dostarczają ciekawych informacji, a w Twoim przypadku nawet wyszło smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę szkoda, że nie jeżdżę tramwajami ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jeżdżę zbyt często. Ale jak już jadę, to staram się wyłapać najciekawsze przepisy ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...