Przejdź do głównej zawartości

Przepis na ciasto z jabłkami podsłuchany w tramwaju

Szarlotka sypana



Jadąc ostatnio tramwajem podsłuchałam rozmowę pomiędzy kilkoma dziewczynami. Dyskutowały one o rewelacyjnym przepisie na dziecinnie prostą sypaną szarlotkę. Faktycznie, nie raz o niej słyszałam, ale jeszcze nie było mi dane ją upiec. Jedna z dziewczyn, która miała okazję już piec szarlotkę sypaną, pochwaliła się swoim koleżankom szczegółowym przepisem. Na moje szczęście dość głośno!




Składniki:


1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru (w wielu przepisach podaje się 1 szklankę, ale dla mnie to za dużo)
1 szklanka kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
cynamon
3/4 kostki masła 


Wymieszaj suche składniki - mąka + cukier + kaszka manna + proszek do pieczenie. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pokrop sokiem z cytryny (niekoniecznie) i posyp cynamonem. Składniki suche podziel na 3 części, a jabłka na 2. Najlepiej jest szarlotkę upiec w żaroodpornym naczyniu. Posmaruj blaszkę odrobiną masła i posyp lekko bułką tartą. Posyp 1 częścią suchych składników, a na nich ułóż jabłka. Z kolejnymi warstwami postępuj podobnie. Na wierzch ciasta zetrzyj masło (porządnie zmrożone świetnie się zetrze za pomocą tarki o dużych oczkach). 



Wstaw szarlotkę do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piecz ją przez około 60 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem i gotowe!

Komentarze

  1. Głośne rozmowy w tramwajach dostarczają ciekawych informacji, a w Twoim przypadku nawet wyszło smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę szkoda, że nie jeżdżę tramwajami ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jeżdżę zbyt często. Ale jak już jadę, to staram się wyłapać najciekawsze przepisy ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.