Kaszotto z dynią piżmową i pieczarkami
"Risotto" z kaszy pęczak czyli kaszotto. Bardzo smaczna alternatywa dla popularnej włoskiej potrawy z ryżu. Przyrządza się ją trochę dłużej, ale przynajmniej nie musimy się martwić, że kasza się rozgotuje (jak to bywa czasami z ryżem). Ponieważ nie zamoczyłam wcześniej kaszy, gotowałam ją nieco dłużej. Trochę ponad godzinę.
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak (najlepiej moczonej przez noc)
bulion warzywny - około 1,5 litra
kilka pieczarek
kawałek dyni piżmowej
1 cebula
śmietanka
masło
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
starty parmezan lub żółty ser
sól, pieprz
ząbek czosnku
Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i zeszkliłam na niej cebulkę. Potem dodałam drobno pokrojone pieczarki. Kiedy grzyby się nieco podsmażyły dodałam wypłukaną i odciśniętą kaszę. Po chwili, kiedy część wody z niej wyparowała, zaczęłam dolewać po trochę bulionu. Stale kontrolowałam twardość kaszy. Mniej więcej po godzinie dolewania bulionu i gotowania kaszy, dodałam dynię pokrojoną w kostkę i gotowałam jeszcze przez 10 minut.
Czas gotowania znacznie się skróci jeżeli wymoczymy kaszę przez około 12 godzin. Wtedy gotowanie może potrwać tylko 40 minut. Ja moczyłam ją zaledwie przez pół godziny, dlatego przygotowanie kaszotto trwało u mnie tak długo.
Pod koniec gotowania dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę śmietanki, doprawiłam gałką, solą i pieprzem. Podając dodałam odrobinę masła i posypałam startym serem. Można też posypać posiekaną zieloną pietruszką.
bardzo lubię risotto, Twoje wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Uwielbiam pęczak, a Twoja propozycja bardzo mi odpowiada!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Nigdy nie próbowałam z kaszy, to chyba strach:)
OdpowiedzUsuńA dlaczego strach? Kasza jęczmienna jest pycha!
Usuńodkąd odkryłam, że risotto można robić z kaszy przestałam używać ryż. Kaszotto jest przepyszne
OdpowiedzUsuń