Przejdź do głównej zawartości

"Risotto" z kaszy pęczak

Kaszotto z dynią piżmową i pieczarkami


"Risotto" z kaszy pęczak czyli kaszotto. Bardzo smaczna alternatywa dla popularnej włoskiej potrawy z ryżu. Przyrządza się ją trochę dłużej, ale przynajmniej nie musimy się martwić, że kasza się rozgotuje (jak to bywa czasami z ryżem). Ponieważ nie zamoczyłam wcześniej kaszy, gotowałam ją nieco dłużej. Trochę ponad godzinę.





Składniki:


1 szklanka kaszy pęczak (najlepiej moczonej przez noc)
bulion warzywny - około 1,5 litra
kilka pieczarek
kawałek dyni piżmowej
1 cebula
śmietanka
masło
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
starty parmezan lub żółty ser
sól, pieprz
ząbek czosnku

Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i zeszkliłam na niej cebulkę. Potem dodałam drobno pokrojone pieczarki. Kiedy grzyby się nieco podsmażyły dodałam wypłukaną i odciśniętą kaszę. Po chwili, kiedy część wody z niej wyparowała, zaczęłam dolewać po trochę bulionu. Stale kontrolowałam twardość kaszy. Mniej więcej po godzinie dolewania bulionu i gotowania kaszy, dodałam dynię pokrojoną w kostkę i gotowałam jeszcze przez 10 minut. 




Czas gotowania znacznie się skróci jeżeli wymoczymy kaszę przez około 12 godzin. Wtedy gotowanie może potrwać tylko 40 minut. Ja moczyłam ją zaledwie przez pół godziny, dlatego przygotowanie kaszotto trwało u mnie tak długo.


Pod koniec gotowania dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę śmietanki, doprawiłam gałką, solą i pieprzem. Podając dodałam odrobinę masła i posypałam startym serem. Można też posypać posiekaną zieloną pietruszką. 



Komentarze

  1. bardzo lubię risotto, Twoje wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Uwielbiam pęczak, a Twoja propozycja bardzo mi odpowiada!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam z kaszy, to chyba strach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. odkąd odkryłam, że risotto można robić z kaszy przestałam używać ryż. Kaszotto jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.