niedziela, 20 stycznia 2013

Jabłkowa puszystość na śniadanie

Omlet Apfelschmarrn z piekarnika


Ostatnio wpadł mi w oko przepis na ten austriacki omlet. Wygląda ciekawie, smakuje dobrze, znakomicie nadaje się na śniadanie. Bardziej znany jest omlet Keiserschmarrn, do którego zazwyczaj dodaje się rodzynki i podaje się go z owocowym musem (np jabłkowym). Apfelschmarrn to w zasadzie taki Keiserschmarrn z jabłkami.



Składniki:


100 g mąki pszennej
100 ml mleka
4 żółtka
4 białka
szczypta soli
trochę cukru (może być puder)
1 jabłko
kilka ziarenek wanilii
odrobina masła do posmarowania naczynia
cukier puder do posypania

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do nich mleko i mąkę oraz ziarenka wanilii. Osobno ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłko pokrój na grube plasterki. Połącz ze sobą masę żółtkową z białkami. Wylej ją na posmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzchu ułóż jabłka (możesz posypać je odrobiną mąki). Wstaw omlet do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu poszarp go dwoma widelcami albo łyżkami i posyp cukrem pudrem.

Oczywiście można ten omlet usmażyć na patelni, albo najpierw podsmażyć, a potem wstawić do piekarnika.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...