Przejdź do głównej zawartości

Jabłkowa puszystość na śniadanie

Omlet Apfelschmarrn z piekarnika


Ostatnio wpadł mi w oko przepis na ten austriacki omlet. Wygląda ciekawie, smakuje dobrze, znakomicie nadaje się na śniadanie. Bardziej znany jest omlet Keiserschmarrn, do którego zazwyczaj dodaje się rodzynki i podaje się go z owocowym musem (np jabłkowym). Apfelschmarrn to w zasadzie taki Keiserschmarrn z jabłkami.



Składniki:


100 g mąki pszennej
100 ml mleka
4 żółtka
4 białka
szczypta soli
trochę cukru (może być puder)
1 jabłko
kilka ziarenek wanilii
odrobina masła do posmarowania naczynia
cukier puder do posypania

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do nich mleko i mąkę oraz ziarenka wanilii. Osobno ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłko pokrój na grube plasterki. Połącz ze sobą masę żółtkową z białkami. Wylej ją na posmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzchu ułóż jabłka (możesz posypać je odrobiną mąki). Wstaw omlet do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu poszarp go dwoma widelcami albo łyżkami i posyp cukrem pudrem.

Oczywiście można ten omlet usmażyć na patelni, albo najpierw podsmażyć, a potem wstawić do piekarnika.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.