Klasyczny przepis na modrą kapustę
Idealny dodatek do niedzielnego obiadu. Przepis pochodzi z książki "Warzywa kapustne" Anny Gasik z 1984 roku. Lubię znajdować inspiracje w starych książkach z przepisami.
Składniki:
75 dag kapusty
olej rzepakowy do smażenia
1 jabłko (najlepiej kwaśne)
1 cebula (najlepiej czerwona)
ocet winny
sól
cukier
ewentualnie 1/4 szklanki czerwonego wina
od siebie dodałam jeszcze odrobinę kminku
Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować, głąb zetrzeć na tarce o dużych otworach. cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać poszatkowaną kapustę, lekko posolić i dusić do miękkości, często mieszając. W czasie duszenia można dodać kilka łyżek wody (albo czerwonego wina). Kiedy kapusta zmięknie, dodać starte na tarce jabłko oraz resztę przypraw.
Pyszności!
OdpowiedzUsuń