Przejdź do głównej zawartości

Czerwona kapusta duszona z jabłkiem i cebulką

Klasyczny przepis na modrą kapustę


Idealny dodatek do niedzielnego obiadu. Przepis pochodzi z książki "Warzywa kapustne" Anny Gasik z 1984 roku. Lubię znajdować inspiracje w starych książkach z przepisami.



Składniki:


75 dag kapusty
olej rzepakowy do smażenia
1 jabłko (najlepiej kwaśne)
1 cebula (najlepiej czerwona)
ocet winny
sól
cukier
ewentualnie 1/4 szklanki czerwonego wina
od siebie dodałam jeszcze odrobinę kminku


Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować, głąb zetrzeć na tarce o dużych otworach. cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać poszatkowaną kapustę, lekko posolić i dusić do miękkości, często mieszając. W czasie duszenia można dodać kilka łyżek wody (albo czerwonego wina). Kiedy kapusta zmięknie, dodać starte na tarce jabłko oraz resztę przypraw.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.