Przejdź do głównej zawartości

KIDNEYBURGERY - KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI

Kolejny przepis z serii wegetariańskiego fast foodu. Kotlety z czerwonej fasoli są wyraziste w smaku, nadają się jako dodatek do obiadu, ale zdecydowanie najlepiej smakują w chrupiącej bułce, z dodatkiem sałaty i świeżych warzyw. 

Składniki na burgery:

1 cebula (posiekana drobno)
puszka fasoli czerwonej
ząbek czosnku
1 papryczka chili (pozbawiona nasion, drobno posiekana)
1/2 kostki wędzonego twarogu
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki drobnych, suszonych warzyw
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki kaszki manny
szczypta soli
1 jajko
łyżeczka suszonej bazylii 

Do podania:

bułka grahamka
kilka liści młodego szpinaku
kilka listków rukoli 
pomidor śliwkowy
kilka plasterków młodej cukinii
ewentualnie plasterek sera
trochę świeżego koperku
ulubiony sos (u mnie - tarty chrzan)


Cebulkę podsmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, garam masalę, słodką paprykę, suszone warzywa i koncentrat pomidorowy. Fasolę razem z papryczką chili zmiksować na gładkie pure, dodać do reszty składników. Doprawić odrobiną soli i dosypać trochę kaszy manny, aby cała masa zgęstniała. Kotlety nakładać łyżką na blachę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C - po 10 minut na każdej stronie. Podczas pieczenia można też posmarować kotlety oliwą z oliwek - żeby były bardziej wilgotne. 


Po upieczeniu od razu podawać. Takiego burgera można "udekorować" w dowolny sposób. Ja użyłam bułek grahamek (zarumieniłam je na suchej patelni, aby były chrupiące). Bułeczki posmarowałam chrzanem śmietankowym ze słoiczka, na spodzie ułożyłam listki szpinaku, potem pierwszego burgera, plasterki pomidora, plasterki cukinii, rukolę, drugiego burgera i trochę koperku. Można też pozwolić sobie na kilka krążków cebuli.

Komentarze

  1. Moje pierwsze skojarzenie po przeczytaniu tytułu to burgery z nerek, cóż za pomyłka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda, to prawda. To bardziej - kidney bean burgery :) Ale dwuznaczność też bywa zabawna ;)

      Usuń
  2. Wygląda przepięknie... Najchętniej poprosiłabym Cię o przesłanie jednego pocztą :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.