Przejdź do głównej zawartości

Tarta z bakłażanem i cukinią

Pyszna tarta na krucho-drożdżowym spodzie z dodatkiem mąki kukurydzianej. Puszyste nadzienie rozpływa się w ustach! Najlepiej smakuje podana z sałatką ze świeżych, chrupkich warzyw. 



Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
30 g świeżych drożdży
150 g schłodzonego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru

Nadzienie:

1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 mała, czerwona cebulka
200 ml śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy (np. musztarda z płatkami wędzonej papryki)
sól
pieprz
2 jajka
tymianek (suszony lub świeży, drobno posiekany)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je na chwilę do lodówki, żeby się schłodziło.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cukinię i bakłażana pokroić w grube plastry. Upiec w piekarniku albo grillować. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na małej ilości oliwy z oliwek.
Ciasto wyłożyć na formę do tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10-15 min.
Zmiksować żółtka ze śmietaną, musztardą i resztą przypraw. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Połączyć ze sobą masę żółtkową i białko. Delikatnie wymieszać. Na dnie podpieczonego spodu tarty ułożyć zeszkloną, czerwoną cebulkę. Polać to masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć podpieczone/ grillowane warzywa. Tartę wstawić do piekarnika na około 20-30 minut. Kiedy lekko się zarumieni, wyjąć. Podawać na zimno lub na ciepło.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.