Przejdź do głównej zawartości

Tarta z bakłażanem i cukinią

Pyszna tarta na krucho-drożdżowym spodzie z dodatkiem mąki kukurydzianej. Puszyste nadzienie rozpływa się w ustach! Najlepiej smakuje podana z sałatką ze świeżych, chrupkich warzyw. 



Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
30 g świeżych drożdży
150 g schłodzonego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru

Nadzienie:

1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 mała, czerwona cebulka
200 ml śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy (np. musztarda z płatkami wędzonej papryki)
sól
pieprz
2 jajka
tymianek (suszony lub świeży, drobno posiekany)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je na chwilę do lodówki, żeby się schłodziło.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cukinię i bakłażana pokroić w grube plastry. Upiec w piekarniku albo grillować. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na małej ilości oliwy z oliwek.
Ciasto wyłożyć na formę do tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10-15 min.
Zmiksować żółtka ze śmietaną, musztardą i resztą przypraw. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Połączyć ze sobą masę żółtkową i białko. Delikatnie wymieszać. Na dnie podpieczonego spodu tarty ułożyć zeszkloną, czerwoną cebulkę. Polać to masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć podpieczone/ grillowane warzywa. Tartę wstawić do piekarnika na około 20-30 minut. Kiedy lekko się zarumieni, wyjąć. Podawać na zimno lub na ciepło.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...