Najpierw, po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego, wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki z polentą i z serem mozzarella na wierzchu. Pomysł na nadzienie z kapusty narodził się dopiero podczas zakupów. Najpierw pomyślałam o kalafiorze, ale dopiero kształtne, niewielkie główki młodej kapusty mnie zauroczyły. Do tego młoda marchewka i oto jest - smakowita letnia zapiekanka!
Inna wersja tej potrawy? Można na przykład zastąpić polentę ugotowanymi al dente młodymi ziemniakami pokrojonymi w grube plasterki. A zamiast ziół, których użyłam, można dodać swojski koperek.
Młoda kapusta:
1/2 główki młodej kapusty
3 młode marchewki
2 małe czerwone cebulki
1 pomidor
1 niedojrzała, kwaśna śliwka
listek laurowy
ziele angielskie
1/2 szklanki mleka
łyżka mąki pszennej
100 ml wody
łyżka octu balsamicznego
gałązka rozmarynu
kilka listków szałwii
sól i pieprz
Pozostałe składniki:
200 g kaszki kukurydzianej
600 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
tarta mozzarella - 150 g
Kapustę poszatkowałam, sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Do dość dużego garnka włożyłam kapustę i marchewkę, dolałam do nich mniej więcej pół szklanki wody, listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę soli i pokrojone w drobną kostkę pomidor oraz śliwkę. Dusiłam mniej więcej 20 minut (można ok. 5 min dłużej, jeżeli kapusta jest zbyt twarda).
Cebulę czerwoną pokroiłam w bardzo drobną kostkę, zeszkliłam ją na 2 łyżkach masła i dodałam pod koniec duszenia kapusty. Wtedy również doprawiłam kapustę octem, szałwią i rozmarynem. Jeżeli dodamy ocet wcześniej, kapusta może nie zmięknąć. Ostatnią rzeczą jest dodanie do kapusty mleka zmiksowanego z mąką. Trzeba mieszać dość intensywnie, żeby potrawa dobrze zgęstniała.
Duszoną kapustę przełożyłam na dno żaroodpornego naczynia (garnka rzymskiego). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą, doprawioną oliwą z oliwek i pieprzem, dodałam kaszkę kukurydzianą. Gotowałam ją około 10-15 min, stale mieszając. Powinna zgęstnieć i przybrać jednolitą masę. Polentą przykryłam kapustę. Wierzch zapiekanki posypałam serem mozzarella wymieszanym z drobno posiekanym oregano. Zapiekankę piekłam w piekarniku i temp. 200 st. C, przez 20 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia, żeby się zarumieniła.
świetny pomysł:) fajnie podana zapiekanka:)
OdpowiedzUsuń