Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z młodej kapusty i polenty

Najpierw, po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego, wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki z polentą i z serem mozzarella na wierzchu. Pomysł na nadzienie z kapusty narodził się dopiero podczas zakupów. Najpierw pomyślałam o kalafiorze, ale dopiero kształtne, niewielkie główki młodej kapusty mnie zauroczyły. Do tego młoda marchewka i oto jest - smakowita letnia zapiekanka!
Inna wersja tej potrawy? Można na przykład zastąpić polentę ugotowanymi al dente młodymi ziemniakami pokrojonymi w grube plasterki. A zamiast ziół, których użyłam, można dodać swojski koperek. 




Młoda kapusta:


1/2 główki młodej kapusty
3 młode marchewki
2 małe czerwone cebulki
1 pomidor
1 niedojrzała, kwaśna śliwka
listek laurowy
ziele angielskie
1/2 szklanki mleka
łyżka mąki pszennej
100 ml wody
łyżka octu balsamicznego
gałązka rozmarynu
kilka listków szałwii
sól i pieprz


Pozostałe składniki:


200 g kaszki kukurydzianej
600 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
tarta mozzarella - 150 g


Kapustę poszatkowałam, sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Do dość dużego garnka włożyłam kapustę i marchewkę, dolałam do nich mniej więcej pół szklanki wody, listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę soli i pokrojone w drobną kostkę pomidor oraz śliwkę. Dusiłam mniej więcej 20 minut (można ok. 5 min dłużej, jeżeli kapusta jest zbyt twarda). 
Cebulę czerwoną pokroiłam w bardzo drobną kostkę, zeszkliłam ją na 2 łyżkach masła i dodałam pod koniec duszenia kapusty. Wtedy również doprawiłam kapustę octem, szałwią i rozmarynem. Jeżeli dodamy ocet wcześniej, kapusta może nie zmięknąć. Ostatnią rzeczą jest dodanie do kapusty mleka zmiksowanego z mąką. Trzeba mieszać dość intensywnie, żeby potrawa dobrze zgęstniała.
Duszoną kapustę przełożyłam na dno żaroodpornego naczynia (garnka rzymskiego). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą, doprawioną oliwą z oliwek i pieprzem, dodałam kaszkę kukurydzianą. Gotowałam ją około 10-15 min, stale mieszając. Powinna zgęstnieć i przybrać jednolitą masę. Polentą przykryłam kapustę. Wierzch zapiekanki posypałam serem mozzarella wymieszanym z drobno posiekanym oregano. Zapiekankę piekłam w piekarniku i temp. 200 st. C, przez 20 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia, żeby się zarumieniła. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.