Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z młodej kapusty i polenty

Najpierw, po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego, wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki z polentą i z serem mozzarella na wierzchu. Pomysł na nadzienie z kapusty narodził się dopiero podczas zakupów. Najpierw pomyślałam o kalafiorze, ale dopiero kształtne, niewielkie główki młodej kapusty mnie zauroczyły. Do tego młoda marchewka i oto jest - smakowita letnia zapiekanka!
Inna wersja tej potrawy? Można na przykład zastąpić polentę ugotowanymi al dente młodymi ziemniakami pokrojonymi w grube plasterki. A zamiast ziół, których użyłam, można dodać swojski koperek. 




Młoda kapusta:


1/2 główki młodej kapusty
3 młode marchewki
2 małe czerwone cebulki
1 pomidor
1 niedojrzała, kwaśna śliwka
listek laurowy
ziele angielskie
1/2 szklanki mleka
łyżka mąki pszennej
100 ml wody
łyżka octu balsamicznego
gałązka rozmarynu
kilka listków szałwii
sól i pieprz


Pozostałe składniki:


200 g kaszki kukurydzianej
600 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
tarta mozzarella - 150 g


Kapustę poszatkowałam, sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Do dość dużego garnka włożyłam kapustę i marchewkę, dolałam do nich mniej więcej pół szklanki wody, listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę soli i pokrojone w drobną kostkę pomidor oraz śliwkę. Dusiłam mniej więcej 20 minut (można ok. 5 min dłużej, jeżeli kapusta jest zbyt twarda). 
Cebulę czerwoną pokroiłam w bardzo drobną kostkę, zeszkliłam ją na 2 łyżkach masła i dodałam pod koniec duszenia kapusty. Wtedy również doprawiłam kapustę octem, szałwią i rozmarynem. Jeżeli dodamy ocet wcześniej, kapusta może nie zmięknąć. Ostatnią rzeczą jest dodanie do kapusty mleka zmiksowanego z mąką. Trzeba mieszać dość intensywnie, żeby potrawa dobrze zgęstniała.
Duszoną kapustę przełożyłam na dno żaroodpornego naczynia (garnka rzymskiego). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą, doprawioną oliwą z oliwek i pieprzem, dodałam kaszkę kukurydzianą. Gotowałam ją około 10-15 min, stale mieszając. Powinna zgęstnieć i przybrać jednolitą masę. Polentą przykryłam kapustę. Wierzch zapiekanki posypałam serem mozzarella wymieszanym z drobno posiekanym oregano. Zapiekankę piekłam w piekarniku i temp. 200 st. C, przez 20 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia, żeby się zarumieniła. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...