Przejdź do głównej zawartości

Lody jabłkowe

Przepis z sierpniowej "Kuchni". Z moimi zmianami. Lody o bardzo orzeźwiającym, owocowym smaku i lekkiej, kremowej konsystencji. Są mniej kaloryczne i mniej słodkie niż lody chałwowe, które zrobiłam poprzednio.




Składniki:

150 g jabłek papierówek
50 g cukru
10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki soku z cytryny
20 ml rumu brązowego
170 ml mleka 2%
około 60 ml śmietanki 36%
1 żółtko


Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam 1/2 cukru i cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Dusiłam aż jabłka całkowicie zmiękły. Potem dodałam rum i zmiksowałam całość. Mus odstawiłam do ostygnięcia. Mleko zmiksowałam ze śmietanką, żółtkiem i resztą cukru. Podgrzałam prawie do zagotowania, miksując. Jeszcze ciepłe połączyłam z jabłkami. 
Można też połowę śmietanki ubić z mlekiem i żółtkiem, a połowę ubić oddzielnie (na zimno) i dodać do masy kiedy ostygnie. Moim zdaniem lody będą wtedy bardziej puszyste.
Ostudzoną masę wstawiłam na godzinę do lodówki. Potem do zamrażalnika. Najlepsza byłaby maszyna do lodów, w przeciwnym wypadku trzeba się trochę namieszać. Po wstawieniu do zamrażalnika mieszałam masę co 15 minut przez 3 godziny. Po tym czasie lody były gotowe i idealne do podania. 


Komentarze

  1. mniam, cudo! trzeba wypróbować, koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam całe mnóstwo jabłek, i ogromną ochotę na lody... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.