Składniki:
makaron pełnoziarnisty farfalleokoło 100 g orzeszków ziemnych
około 50 g płatków migdałowych
3 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cukinia
sól i pieprz
2 łyżeczki kuminu (całe ziarenka)
Orzechy i płatki migdałowe zmielić bardzo drobno. Dodać stopniowo olej - powstanie masło orzechowe. Doprawić je solą i pieprzem oraz kuminem. Kumin warto wcześniej uprażyć na suchej patelni do mementu wydobycia mocnego aromatu.
Cukinię pokroić na cienkie plasterki - najłatwiej zrobić to obierakiem do warzyw. Każdy plasterek pokroić wzdłuż na "wstążeczki". Taki cukiniowy "makaron" wystarczy chwilę podgotować w osolonej wodzie - około 5 minut.
Makaron farfalle ugotować al'dente. Gorący makaron wymieszać z masłem orzechowym. Podawać z ugotowaną cukinią, posypany uprażonymi płatkami migdałowymi.
Makaron farfalle ugotować al'dente. Gorący makaron wymieszać z masłem orzechowym. Podawać z ugotowaną cukinią, posypany uprażonymi płatkami migdałowymi.
wszystkie składniki tego dania należą do moich ulubionych! <3
OdpowiedzUsuńzapraszam do nas!
OdpowiedzUsuńhttp://jedzeniovelove.blogspot.com/2013/11/happy-halloween.html