niedziela, 27 października 2013

Farfalle z masłem orzechowym i z "makaronem" z cukinii

Kolejna makaronowa inspiracja. Tym razem też jest bardzo zdrowo i smacznie. Makaron z masłem orzechowym zasmakuje nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. 





Składniki:

makaron pełnoziarnisty farfalle
około 100 g orzeszków ziemnych
około 50 g płatków migdałowych
3 łyżki oleju rzepakowego 
1 mała cukinia
sól i pieprz
2 łyżeczki kuminu (całe ziarenka)


Orzechy i płatki migdałowe zmielić bardzo drobno. Dodać stopniowo olej - powstanie masło orzechowe. Doprawić je solą i pieprzem oraz kuminem. Kumin warto wcześniej uprażyć na suchej patelni do mementu wydobycia mocnego aromatu. 
Cukinię pokroić na cienkie plasterki - najłatwiej zrobić to obierakiem do warzyw. Każdy plasterek pokroić wzdłuż na "wstążeczki". Taki cukiniowy "makaron" wystarczy chwilę podgotować w osolonej wodzie - około 5 minut. 

Makaron farfalle ugotować al'dente. Gorący makaron wymieszać z masłem orzechowym. Podawać z ugotowaną cukinią, posypany uprażonymi płatkami migdałowymi. 

2 komentarze:

  1. wszystkie składniki tego dania należą do moich ulubionych! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do nas!
    http://jedzeniovelove.blogspot.com/2013/11/happy-halloween.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...