Przejdź do głównej zawartości

Farfalle z masłem orzechowym i z "makaronem" z cukinii

Kolejna makaronowa inspiracja. Tym razem też jest bardzo zdrowo i smacznie. Makaron z masłem orzechowym zasmakuje nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. 





Składniki:

makaron pełnoziarnisty farfalle
około 100 g orzeszków ziemnych
około 50 g płatków migdałowych
3 łyżki oleju rzepakowego 
1 mała cukinia
sól i pieprz
2 łyżeczki kuminu (całe ziarenka)


Orzechy i płatki migdałowe zmielić bardzo drobno. Dodać stopniowo olej - powstanie masło orzechowe. Doprawić je solą i pieprzem oraz kuminem. Kumin warto wcześniej uprażyć na suchej patelni do mementu wydobycia mocnego aromatu. 
Cukinię pokroić na cienkie plasterki - najłatwiej zrobić to obierakiem do warzyw. Każdy plasterek pokroić wzdłuż na "wstążeczki". Taki cukiniowy "makaron" wystarczy chwilę podgotować w osolonej wodzie - około 5 minut. 

Makaron farfalle ugotować al'dente. Gorący makaron wymieszać z masłem orzechowym. Podawać z ugotowaną cukinią, posypany uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Komentarze

  1. wszystkie składniki tego dania należą do moich ulubionych! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do nas!
    http://jedzeniovelove.blogspot.com/2013/11/happy-halloween.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.