Przejdź do głównej zawartości

Hummus z dynią

Dyniowe szaleństwo trwa. Ostatnio nieźle szaleję z tym warzywem. 2 razy piekłam dyniowe ciasto - podobne do marchewkowego. W ostatni weekend upiekłam mój ulubiony pumpkin pie. Z dyni zrobiłam też pure i zjadłam je z jajkiem w koszulce. A dziś prezentuję hummus z dodatkiem tego zacnego warzywa. I obiecuję, że to nie koniec dyniowych pyszności!



Składniki:

ciecierzyca z puszki albo ugotowana - około 1 szklanka
kawałek dyni - pokrojona na kawałki i upieczona w piekarniku (z odrobiną oliwy z oliwek i soli)
1/2 łyżeczki kuminu (ja użyłam przyprawy "indyjskie curry", ponieważ w ostatniej chwili zorientowałam się, że nie mam kuminu)
1/2 łyżeczki cynamonu
około 1 łyżka uprażonego sezamu
olej rzepakowy ( w oryginalnym przepisie był olej kokosowy)
sól i pieprz

Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Oleju dodać tyle, by pasta była wilgotna. Nie może być zbyt tłusta. Można użyć również innego oleju, np. sezamowego albo kokosowego, ale uważam, że rzepakowy jest w sam raz.
Hummus podałam z nachosami zrobionymi z kukurydzianej tortilli (niestety kupionej w sklepie, a nie zrobionej przeze mnie). 

Komentarze

  1. Zapraszam serdecznie na konkurs z dynią w roli głównej. Do wygrania super nagrody. Więcej szczegółów u mnie na blogu. Pozdrawiam Agnieszka
    Potravel

    http://potravel.pl/2013/10/26/konkurs-z-super-nagrodami/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.