Przejdź do głównej zawartości

LEMON CURD

Przepyszny cytrynowy krem. Pasuje do naleśników albo do puszystych pancakes. Można nim nadziać kruchą tartę albo muffinki (koniecznie po upieczeniu). Przyznam się, że podjadałam lemon curd prosto ze słoiczka, bez żadnych dodatków. Ma konsystencję budyniu, jest słodki i lekko kwaskowaty.


Przepis pochodzi stąd

Składniki:


  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
  • 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
Do miski wbić jajka i wymieszać trzepaczką. Dodać cukier i dalej mieszać. Dodać sok z cytryny. Kiedy składniki dobrze połączą się, kontynuować mieszanie nad garnkiem z parującą wodą. Należy mieszać przez około 10 minut, do momentu aż krem zgęstnieje. Kiedy osiągnie odpowiednią gęstość, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz startą skórkę z cytryny. Można go przechowywać w lodówce przez około tydzień. 


Pancakes można przygotować chociażby z tego przepisu. Ja zrobiłam klasycznie - bez dodatku banana. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.