Zakochałam się w smaku tego niepozornego (tylko z wyglądu) ciasta. Robię je zwykle w okresie świątecznym, ale jeszcze nie miałam okazji podzielić się tym przepisem na łamach bloga. Fejsbukowicze poznali już przepis, czas umieścić go wraz ze zdjęciem tutaj.
Składniki na formę keksową o długości 30 cm:
Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd", Christian Teubner i Annette Wolter- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego (lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy)
- 4 jaja
- 250 g zmielonych orzechów laskowych
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek winiaku (lub innego alkoholu - ja dodałam nalewkę pomarańczowo-kawową)
- 4 łyżki cukru pudru
- do blachy: masło
Natłuścić formę. Piekarnik nagrzać do temp. 175 st. C. Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, dodając jaja, a następnie orzechy laskowe. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i, dosypując stopniowo do masy, utrzeć ciasto. Na koniec dodać alkohol.
Napełnić formę ciastem i piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 min. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Zrobię, ale z orzechami włoskimi :) Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńorzechowe ciasto brzmi przepysznie! :-))
OdpowiedzUsuńOrzechy laskowe i winiak...lubię to:)
OdpowiedzUsuń