Przejdź do głównej zawartości

ŚWIĄTECZNE CIASTO ORZECHOWE

Zakochałam się w smaku tego niepozornego (tylko z wyglądu) ciasta. Robię je zwykle w okresie świątecznym, ale jeszcze nie miałam okazji podzielić się tym przepisem na łamach bloga. Fejsbukowicze poznali już przepis, czas umieścić go wraz ze zdjęciem tutaj. 


Składniki na formę keksową o długości 30 cm:

Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd", Christian Teubner i Annette Wolter
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego (lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy)
  • 4 jaja
  • 250 g zmielonych orzechów laskowych
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek winiaku (lub innego alkoholu - ja dodałam nalewkę pomarańczowo-kawową)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • do blachy: masło

Natłuścić formę. Piekarnik nagrzać do temp. 175 st. C. Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, dodając jaja, a następnie orzechy laskowe. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i, dosypując stopniowo do masy, utrzeć ciasto. Na koniec dodać alkohol.
Napełnić formę ciastem i piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 min. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.