To debiut jarmużu w mojej kuchni. Wypróbujcie przepis i sami oceńcie, czy udany.
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 duże liście jarmużu
- 5 jajek
- sól
- pieprz kolorowy grubo zmielony
- suszony tymianek
- mała cebula
- odrobina startego parmezanu
Cebulę posiekać bardzo drobno. Jarmuż ugotować na parze przez około 5-10 min. Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach - nie mogą się rozpadać. Jajka roztrzepać, dodać do nich sól i pieprz. Na patelni podsmażyć cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodać do niej ugotowany na parze jarmuż i ziemniaki pokrojone na grube plasterki. Chwilę smażyć i wlać rozmącone jajka. Kiedy jajka się zetną (ale nie bardzo mocno), posypać omlet startym parmezanem. Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 min. Gotowe, smacznego!
Jarmuż jest super!
OdpowiedzUsuńaż nie do wiary, że jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu... już wiem, co będzie jutro na obiad ;)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią wypróbuję, uwielbiam eksperymenty z - wciąż za mało odkrytym - jarmużem :)
OdpowiedzUsuńJarmuż jest super!!!:)
OdpowiedzUsuń