poniedziałek, 6 stycznia 2014

Hiszpańska tortilla z jarmużem

To debiut jarmużu w mojej kuchni. Wypróbujcie przepis i sami oceńcie, czy udany. 


Składniki na 2-3 porcje:


  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 duże liście jarmużu
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo zmielony
  • suszony tymianek
  • mała cebula
  • odrobina startego parmezanu

Cebulę posiekać bardzo drobno. Jarmuż ugotować na parze przez około 5-10 min. Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach - nie mogą się rozpadać. Jajka roztrzepać, dodać do nich sól i pieprz. Na patelni podsmażyć cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodać do niej ugotowany na parze jarmuż i ziemniaki pokrojone na grube plasterki. Chwilę smażyć i wlać rozmącone jajka. Kiedy jajka się zetną (ale nie bardzo mocno), posypać omlet startym parmezanem. Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 min. Gotowe, smacznego!

4 komentarze:

  1. aż nie do wiary, że jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu... już wiem, co będzie jutro na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką chęcią wypróbuję, uwielbiam eksperymenty z - wciąż za mało odkrytym - jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...