Przejdź do głównej zawartości

Hiszpańska tortilla z jarmużem

To debiut jarmużu w mojej kuchni. Wypróbujcie przepis i sami oceńcie, czy udany. 


Składniki na 2-3 porcje:


  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 duże liście jarmużu
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo zmielony
  • suszony tymianek
  • mała cebula
  • odrobina startego parmezanu

Cebulę posiekać bardzo drobno. Jarmuż ugotować na parze przez około 5-10 min. Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach - nie mogą się rozpadać. Jajka roztrzepać, dodać do nich sól i pieprz. Na patelni podsmażyć cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodać do niej ugotowany na parze jarmuż i ziemniaki pokrojone na grube plasterki. Chwilę smażyć i wlać rozmącone jajka. Kiedy jajka się zetną (ale nie bardzo mocno), posypać omlet startym parmezanem. Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 min. Gotowe, smacznego!

Komentarze

  1. aż nie do wiary, że jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu... już wiem, co będzie jutro na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką chęcią wypróbuję, uwielbiam eksperymenty z - wciąż za mało odkrytym - jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.