Przejdź do głównej zawartości

Jak zrobić mleko kokosowe?

Nie sądziłam, że będzie to takie łatwe. Najtrudniejszym etapem było rozłupanie kokosa, ale i z tym sobie poradziłam... z małą pomocą noża, młotka i korkociągu.



Składniki:

1 kokos
1-2 szklanki wrzątku

Potrzebny będzie również blender, sitko i coś do otworzenia kokosa (m.in. korkociąg, słomka, nóż z ostrym zakończeniem, młotek).

Za pomocą ostrego noża albo korkociągu "otworzyć" 1 z 3 dziurek na wierzchołku kokosa. Następnie trzeba usunąć wodę z jego wnętrza. Najlepiej użyć do tego zwykłą słomkę. Nie wpychamy do kokosa całej słomki, ale tylko jej wierzchołek, przechylamy kokos i wylewamy wodę... do szklanki oczywiście, ponieważ jeszcze się przyda!
W pusty kokos uderzamy - albo ciężkim i ostrym nożem, albo młotkiem - aż pęknie na 2 połówki. Każdy z kawałków należy jeszcze rozłupać na mniejsze, żeby można było łatwiej wyjąć miąższ. Białe wnętrze kokosa obrać z ciemnej skórki i pokroić na małe kawałki.
W blenderze umieścić kawałki kokosa, wodę kokosową i wrzątek. Miksować co najmniej 2 min, aż kokos będzie bardzo rozdrobniony. Całość odcedzić na sitku, odcisnąć. Na sitku pozostaną wiórki kokosowe. Można je ususzyć.

Mleko najlepiej jest zużyć w ciągu 2 dni. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.