Przejdź do głównej zawartości

PORANNE BUŁKI NA DROŻDŻACH I ZAKWASIE

Jest to trochę zmodyfikowany przepis na moje wcześniejsze bułeczki śniadaniowe, które rosną nocą, a rano są pieczone. 



Składniki:

  • 500 g mąki
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki żytniego zakwasu
  • 1/2 szklanki mieszanki, składającej się z siemienia lnianego, płatków owsianych oraz płatków żytnich
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajko
  • 25 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • płatki owsiane do posypania i odrobina mleka do posmarowania bułek

Wieczorem należy przygotować ciasto. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka, połączyć z resztą składników. Dokładnie wyrobić puszyste ciasto drożdżowe, podzielić na 16 małych kulek. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką. Wstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia, gdzie będą powoli rosły przez całą noc. 
Rano jeszcze przez półtorej godziny powinny bułki podrosnąć. Najlepiej ustawić je w bardzo ciepłym miejscu, np. na albo obok grzejnika. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować ciepłym mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Bułeczki należy piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C z termoobiegiem.
Idealne do miniburgerów albo burgerów pełnowymiarowych (jeżeli zrobimy nieco większe bułeczki, np. podzielimy ciasto na 8 bułek). 

Komentarze

  1. a skad wziąć żytni zakwas?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładny przepis na zakwas żytni możesz znaleźć tutaj: http://vege-kika.blogspot.com/2011/03/zytni-zakwas-nie-tylko-do-chleba.html#more
      Wystarczy tylko mąka żytnia, woda i trochę cierpliwości. Mając taki zakwas, można wypiekać przepyszne i zdrowe chleby. Można też nim zagęścić i zakwasić zupę (np. żurek), albo dodać odrobinę (oprócz drożdży) do ciasta na pizzę.
      Jeżeli jednak nie masz ochoty sam bawić się w hodowanie zakwasu, to zorientuj się, czy ktoś z Twoich znajomych piecze chleb i ma zakwas - na pewno się z Tobą podzieli. Pieczenie domowego chleba robi się ostatnio bardzo popularne.

      Usuń
    2. dzięki:)

      Usuń
  2. Czy pisząc "Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka" masz na myśli zakwas? Czy w przepisie brakuję drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brakuje drożdży! Już poprawiam! W miedzy czasie zmieniłam kolejność składników i niestety wykasowałam drożdżae

      Usuń
    2. Teraz się wszystko zgadza ;) Kiedyś je już chyba robiłam (tę podstawową wersję) jeszcze za czasów "wszystko jedzenia" ;) Muszę spróbować tej wersji z zakwasem, tylko jajko będę musiała pominąć/zastąpić ;)

      Usuń
    3. myślę, że jajko spokojnie można pominąć

      Usuń
    4. Zrobiłam! Bez jajka, na wodzie. Świeżutkie dobre, zobaczymy jak wieczorem będzie ;) Zrobiłam 12 bułek, ale i tak małe wyszły. W środku puszyste więc wyrosły. Fajny pomysł z tym dodatkiem zakwasu. Kiedyś robiłam na samym zakwasie, tez były dobre. Myślę, że jeszcze będę kombinować z tym przepisem, fajny jest :)

      Usuń
  3. szkoda, że muszę jutro wcześnie wstać - zjadłabym takie bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam te bułeczki już kilka razy i są na prawdę smaczne!Jedno co to dość długo rano czekam, żeby podrosły... Kusi mnie zrobić eksperyment, żeby je zostawić w temp. pokojowej na noc-tzn. zrobić ok 23:00 i powiedzmy o 7:00 upiec... Byłoby rano jeszcze szybciej ;) Dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakują. Też chcę spróbować je zostawić na noc nie w lodówce, a w nieco wyższej temperaturze, w chłodnym pomieszczeniu, i sprawdzić, co się stanie ;) mam nadzieję, że nie wyrosną za mocno. Myślę, że najlepsza byłaby temperatura 10-15 stopni, wtedy drożdże powoli pracowałyby przez całą noc i rano od razu powędrowałyby do pieca...

      Usuń
  5. Właśnie uformowałam bułki i zostawiam je w temp. pokojowej. Zamierzam je upiec ok. 20:00 czyli po ok.4-5 godzinach... Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie ale te bułki są tak smaczne i mało kłopotliwe w przygotowaniu, że często do nich wracam . Dziękuję za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.