Przejdź do głównej zawartości

LOKMA - TURECKIE PĄCZKI

A raczej pączusie, ponieważ są dużo mniejsze od naszych. Zastanawiałam się co tu upiec w tegoroczny tłusty czwartek, coś czego jeszcze na blogu nie miałam... Wtedy trafiłam na przepis na lokma - tureckie pączki. W Turcji są podobno bardzo popularne przez okrągły rok. Jeżeli chcecie się dowiedzieć o nich więcej zachęcam zajrzeć na Youtubie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Syrop:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1/4 cytryny

Do posypania:

  • zmielone migdały

Syrop przygotować dużo wcześniej, aby był chłodny, kiedy będziemy moczyć w nim pączki. W garnuszku rozpuścić wszystkie składniki syropu i już!
Z mąki, drożdży, ciepłej wody, jajka, cukru i soli zagnieść elastyczne ale dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. 
W wysokiej patelni albo w szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (ja użyłam oleju rzepakowego). Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kulki i szybko wrzucać na gorący tłuszcz. Obracać, aby równomiernie się usmażyły. Ponieważ trudno jest uformować kulki z kleistego ciasta, można to robić za pomocą rękawa cukierniczego albo dwóch łyżeczek. Ja formowałam kulki za pomocą łyżeczki właśnie. Jednak nabierałam zbyt wiele ciasta i pączki wyszły nieco większe, niż powinny. 
Po wyjęciu z gorącego tłuszczu od razu wrzucać pączki do zimnego syropu. Po 2 minutach wyjąć z syropu i obtoczyć migdałami. Zamiast migdałów można użyć innych orzechów albo przyprawy np. cynamon. 

Wersja wegańska: wystarczy pominąć jajko - ciasto drożdżowe na tym nie ucierpi.

Inspiracja: Moje Wypieki 

Komentarze

  1. Bardzo mi się taka pączkowa odmiana podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja te pączki znam, tylko że pod nazwą "leniwe pączki" :-D Wszystko dlatego, że ciasto nakłada się łyżeczką na rozgrzany tłuszcz, podobnie jak kluski leniwe, bez żadnego formowania! Tak przynajmniej robiłyśmy z mamą :) i prosto do ciasta dodawałyśmy sok z cytryny i otartą skórkę. Pamiętam też śmieszną historię związaną z tymi pączusiami. Przyniosłam je w gości i ktoś się zdziwił, że ja-wegetarianka przyniosłam kawałki kurczaka w panierce - takie śmieszne formy przybrały :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje właśnie wyszły trochę nieregularne, ale te oryginalne tureckie są bardziej okrągłe. Ale rzeczywiście, te pączki, o których piszesz, to taki nasz polski odpowiednik :)

      Usuń
  3. W Polsce są już takie maleńkie pączusie . Można czasem kupić w sklepach cukierniczych i też są bardzo słodkie . Więc prawdę mówiąc żaden wynalazek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chyba nie pisałam, że to jest wynalazek. Nie wiem czy minipączki dostępne w sklepach nasączane są syropem cytrynowym i obtaczane w migdałach, wydaje mi się, że są raczej smażone w tradycyjny sposób - na smalcu - i posypywane cukrem pudrem, są dość suche.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...