Przejdź do głównej zawartości

LOKMA - TURECKIE PĄCZKI

A raczej pączusie, ponieważ są dużo mniejsze od naszych. Zastanawiałam się co tu upiec w tegoroczny tłusty czwartek, coś czego jeszcze na blogu nie miałam... Wtedy trafiłam na przepis na lokma - tureckie pączki. W Turcji są podobno bardzo popularne przez okrągły rok. Jeżeli chcecie się dowiedzieć o nich więcej zachęcam zajrzeć na Youtubie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Syrop:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1/4 cytryny

Do posypania:

  • zmielone migdały

Syrop przygotować dużo wcześniej, aby był chłodny, kiedy będziemy moczyć w nim pączki. W garnuszku rozpuścić wszystkie składniki syropu i już!
Z mąki, drożdży, ciepłej wody, jajka, cukru i soli zagnieść elastyczne ale dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. 
W wysokiej patelni albo w szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (ja użyłam oleju rzepakowego). Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kulki i szybko wrzucać na gorący tłuszcz. Obracać, aby równomiernie się usmażyły. Ponieważ trudno jest uformować kulki z kleistego ciasta, można to robić za pomocą rękawa cukierniczego albo dwóch łyżeczek. Ja formowałam kulki za pomocą łyżeczki właśnie. Jednak nabierałam zbyt wiele ciasta i pączki wyszły nieco większe, niż powinny. 
Po wyjęciu z gorącego tłuszczu od razu wrzucać pączki do zimnego syropu. Po 2 minutach wyjąć z syropu i obtoczyć migdałami. Zamiast migdałów można użyć innych orzechów albo przyprawy np. cynamon. 

Wersja wegańska: wystarczy pominąć jajko - ciasto drożdżowe na tym nie ucierpi.

Inspiracja: Moje Wypieki 

Komentarze

  1. Bardzo mi się taka pączkowa odmiana podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja te pączki znam, tylko że pod nazwą "leniwe pączki" :-D Wszystko dlatego, że ciasto nakłada się łyżeczką na rozgrzany tłuszcz, podobnie jak kluski leniwe, bez żadnego formowania! Tak przynajmniej robiłyśmy z mamą :) i prosto do ciasta dodawałyśmy sok z cytryny i otartą skórkę. Pamiętam też śmieszną historię związaną z tymi pączusiami. Przyniosłam je w gości i ktoś się zdziwił, że ja-wegetarianka przyniosłam kawałki kurczaka w panierce - takie śmieszne formy przybrały :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje właśnie wyszły trochę nieregularne, ale te oryginalne tureckie są bardziej okrągłe. Ale rzeczywiście, te pączki, o których piszesz, to taki nasz polski odpowiednik :)

      Usuń
  3. W Polsce są już takie maleńkie pączusie . Można czasem kupić w sklepach cukierniczych i też są bardzo słodkie . Więc prawdę mówiąc żaden wynalazek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chyba nie pisałam, że to jest wynalazek. Nie wiem czy minipączki dostępne w sklepach nasączane są syropem cytrynowym i obtaczane w migdałach, wydaje mi się, że są raczej smażone w tradycyjny sposób - na smalcu - i posypywane cukrem pudrem, są dość suche.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.