Kolejna bardzo szybka, smaczna i kolorowa potrawa z woka. Wpadłam w szał gotowania po chińsku i myślę, że prędko mi się to nie znudzi! Obiecuję kolejne przepisy.
Składniki (na ok. 2 porcje):
- szklanka ryżu jaśminowego (ugotuj go odpowiednio wcześniej - nawet z 1-dniowym wyprzedzeniem)
- garść suszonych grzybów mun
- 1/3 żółtej papryki
- 1/3 czerwonej papryki
- 100-150 g szpinaku
- cebula dymka
- ostra papryczka
- kawałek imbiru
- 2 łyżki sezamu
- 2-3 jajka (roztrzepane lekko i posolone, ewentualnie popieprzone białym pieprzem)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
Sos:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego (ja użyłam specjalnej mieszanki do woka oleju sezamowego i słonecznikowego)
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Tradycyjnie, najlepiej jest wcześniej przygotować sobie wszystkie składniki, żeby można je było tylko po kolei wrzucać do woka. Grzyby mun przygotować i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pokroić w cienkie paski. Szpinak umyć i osuszyć. Posiekać paprykę słodką i ostrą, dymkę, imbir. Sezam uprażyć wcześniej w suchym woku. Składniki sosu wymieszać ze sobą.
Rozgrzać wok, wlać łyżkę oleju, dobrze rozprowadzić tłuszcz po woku. Podsmażyć grzyby, paprykę i szpinak. Kiedy woda całkowicie wyparuje (po około 2-3 min), odłożyć podsmażone warzywa na bok. Wlać kolejną łyżkę oleju. Krótko podsmażyć imbir i chili (około 1 min) i natychmiast wlać jajko, wymieszać i zanim całość się zetnie całkowicie, wsypać ryż, rozmieszać, dodać podsmażone wcześniej warzywa. Po chwili wlać sos, wsypać dymkę i posypać sezamem. Zestawić z ognia i można podawać!
Na taki szał ja mówię łał! :)
OdpowiedzUsuńFajne są takie dania, zawsze można coś pysznego wykombinować, nawet nie mając wszystkich składników. Wprawdzie nie posiadam woka i muszę zadowolić się patelnią, ale często coś w takim guście tworzę. Czekam na kolejne inspiracje :-)
OdpowiedzUsuńIle wszyło porcji ?
OdpowiedzUsuń2 porcje dla bardzo głodnych ludzi, albo 3 porcje dla trochę mniej głodnych ludzi ;)
Usuńnic dziwnego, że lubisz takie dania. szybkie i pyszne ;)
OdpowiedzUsuń