Przejdź do głównej zawartości

Smażony ryż ze szpinakiem i grzybami mun

Kolejna bardzo szybka, smaczna i kolorowa potrawa z woka. Wpadłam w szał gotowania po chińsku i myślę, że prędko mi się to nie znudzi! Obiecuję kolejne przepisy. 


Składniki (na ok. 2 porcje):

  • szklanka ryżu jaśminowego (ugotuj go odpowiednio wcześniej - nawet z 1-dniowym wyprzedzeniem)
  • garść suszonych grzybów mun
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 100-150 g szpinaku
  • cebula dymka
  • ostra papryczka
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki sezamu
  • 2-3 jajka (roztrzepane lekko i posolone, ewentualnie popieprzone białym pieprzem)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

Sos:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (ja użyłam specjalnej mieszanki do woka oleju sezamowego i słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Tradycyjnie, najlepiej jest wcześniej przygotować sobie wszystkie składniki, żeby można je było tylko po kolei wrzucać do woka. Grzyby mun przygotować i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pokroić w cienkie paski. Szpinak umyć i osuszyć. Posiekać paprykę słodką i ostrą, dymkę, imbir. Sezam uprażyć wcześniej w suchym woku. Składniki sosu wymieszać ze sobą. 
Rozgrzać wok, wlać łyżkę oleju, dobrze rozprowadzić tłuszcz po woku. Podsmażyć grzyby, paprykę i szpinak. Kiedy woda całkowicie wyparuje (po około 2-3 min), odłożyć podsmażone warzywa na bok. Wlać kolejną łyżkę oleju. Krótko podsmażyć imbir i chili (około 1 min) i natychmiast wlać jajko, wymieszać i zanim całość się zetnie całkowicie, wsypać ryż, rozmieszać, dodać podsmażone wcześniej warzywa. Po chwili wlać sos, wsypać dymkę i posypać sezamem. Zestawić z ognia i można podawać!

Komentarze

  1. Na taki szał ja mówię łał! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne są takie dania, zawsze można coś pysznego wykombinować, nawet nie mając wszystkich składników. Wprawdzie nie posiadam woka i muszę zadowolić się patelnią, ale często coś w takim guście tworzę. Czekam na kolejne inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile wszyło porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 porcje dla bardzo głodnych ludzi, albo 3 porcje dla trochę mniej głodnych ludzi ;)

      Usuń
  4. nic dziwnego, że lubisz takie dania. szybkie i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...