Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKIE MINIBURGERY Z KAPUSTĄ KISZONĄ I CIECIERZYCĄ

Kolejna odsłona wegeburgerów w moim wykonaniu. Tym razem w wersji wegańskiej - bez dodatku jajek i nabiału. Oczywiście można je podawać z ulubionymi dodatkami i sosami wegetariańskimi lub wegańskimi, np. z żółtym serem, musztardą, ogórkiem kiszonym, duszonym porem itp.


Składniki:

  • 1 szklanka drobno posiekanej, kiszonej kapusty
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • kilka suszonych grzybów różnych gatunków (np. 2 grzyby shiitake, 1 grzyb mun, 5 kapeluszy podgrzybków)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • czubata łyżka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 niewielka cebula

Dodatkowo:

  • kilka liści szpinaku i sałaty rzymskiej
  • ogórek kiszony
  • pomidor
  • kawałek pora (posiekany i podduszony na oliwie)
  • ulubione sosy (np. majonez, ketchup, sos jogurtowo-czosnkowy, musztarda)
  • małe bułeczki - kupione albo z domowego wypieku, np. poranne bułki na drożdżach i zakwasie

Ciecierzycę rozgnieść/zmielić/zmiksować na gładką pastę, np. za pomocą blendera. Grzyby (namoczone wcześniej i ugotowane) drobno posiekać i dodać do ciecierzycy. Dodać również drobno posiekaną kapustę kiszoną i posiekaną, podsmażoną cebulkę. Doprawić i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody, jeżeli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze siemię lniane. Formować małe kotleciki. Ułożyć je na blasze posmarowanej olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Każdy kotlecik spłaszczyć lekko i posmarować z wierzchu olejem. Piec około 30 min (po 15 min z każdej strony - w trakcie pieczenia obrócić) w temp. 200 st. C. 
Bułki przekroić na pół i zarumienić je na suchej, rozgrzanej patelni. Każdą z połówek posmarować ulubionym sosem, ułożyć podduszony por, sałatę, szpinak, burgera, plaster pomidora, plaster ogórka kiszonego. Można do środka dodać jeszcze odrobinę sosu. Najlepiej użyć dwóch różnych sosów, np. pomidorowy i jogurtowy i majonezowy. Burgery dobrze jest nadziać na długie wykałaczki do szaszłyków - dzięki temu składniki nie będą z nich wypadały i łatwiej będzie się je jadło. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...