Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKIE MINIBURGERY Z KAPUSTĄ KISZONĄ I CIECIERZYCĄ

Kolejna odsłona wegeburgerów w moim wykonaniu. Tym razem w wersji wegańskiej - bez dodatku jajek i nabiału. Oczywiście można je podawać z ulubionymi dodatkami i sosami wegetariańskimi lub wegańskimi, np. z żółtym serem, musztardą, ogórkiem kiszonym, duszonym porem itp.


Składniki:

  • 1 szklanka drobno posiekanej, kiszonej kapusty
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • kilka suszonych grzybów różnych gatunków (np. 2 grzyby shiitake, 1 grzyb mun, 5 kapeluszy podgrzybków)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • czubata łyżka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 niewielka cebula

Dodatkowo:

  • kilka liści szpinaku i sałaty rzymskiej
  • ogórek kiszony
  • pomidor
  • kawałek pora (posiekany i podduszony na oliwie)
  • ulubione sosy (np. majonez, ketchup, sos jogurtowo-czosnkowy, musztarda)
  • małe bułeczki - kupione albo z domowego wypieku, np. poranne bułki na drożdżach i zakwasie

Ciecierzycę rozgnieść/zmielić/zmiksować na gładką pastę, np. za pomocą blendera. Grzyby (namoczone wcześniej i ugotowane) drobno posiekać i dodać do ciecierzycy. Dodać również drobno posiekaną kapustę kiszoną i posiekaną, podsmażoną cebulkę. Doprawić i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody, jeżeli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze siemię lniane. Formować małe kotleciki. Ułożyć je na blasze posmarowanej olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Każdy kotlecik spłaszczyć lekko i posmarować z wierzchu olejem. Piec około 30 min (po 15 min z każdej strony - w trakcie pieczenia obrócić) w temp. 200 st. C. 
Bułki przekroić na pół i zarumienić je na suchej, rozgrzanej patelni. Każdą z połówek posmarować ulubionym sosem, ułożyć podduszony por, sałatę, szpinak, burgera, plaster pomidora, plaster ogórka kiszonego. Można do środka dodać jeszcze odrobinę sosu. Najlepiej użyć dwóch różnych sosów, np. pomidorowy i jogurtowy i majonezowy. Burgery dobrze jest nadziać na długie wykałaczki do szaszłyków - dzięki temu składniki nie będą z nich wypadały i łatwiej będzie się je jadło. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.