Przejdź do głównej zawartości

FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Jedna z lepszych zup, jakie ostatnio jadłam. 

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • kawałek zielonej części pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • olej np. arachidowy (około 2 łyżki)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku i szczypta tymianku
  • sól i pieprz

Cebulę bardzo drobno posiekać. Warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę i seler) pokroić w słupki. Boczniaki pokroić w paseczki. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Dodawać kolejno - cebulę, 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie, warzywa pokrojone w słupki i boczniaki. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 min. W osobnym garnku zagotować wodę z porem, liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, posolić (niech się gotuje w tym czasie, kiedy warzywa się duszą). Podduszone warzywa, przyprawione papryką, gałką muszkatołową, imbirem i masłem, wrzucić do wywaru (wcześniej należy z niego wyjąć liście pora). Gotować jeszcze około 20-35 min, aż wszystkie składniki zupy zmiękną. Na koniec doprawić roztartym majerankiem z tymiankiem oraz solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę sosu sojowego do smaku. 

Komentarze

  1. U mnie wczoraj też boczniaki na obiad, tyle że smażone w sezamie :) Koniecznie muszę wypróbować takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.