Przejdź do głównej zawartości

FOCACCIA Z ROZMARYNEM I WINOGRONAMI

Zawsze chciałam zrobić taką focaccię. Myślę, że najlepiej smakowałaby latem z soczystych winogron o intensywnym kolorze i dużej ilości soku. Na pewno latem też ją spróbuję zrobić, ale przepis podaję już teraz, bo mimo wszystko potrawa wyszła bardzo smaczna. Można pokusić się o dodatek winogron, które obecnie można kupić w sklepach. Ich nijaki smak jednak nie spełnia moich oczekiwań.

Składniki:

2 szkl. mąki
około 3/4 - 1 szkl. ciepłej wody
4 g suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
winogrona
2 łyżeczki rozmarynu
sól gruboziarnista do posypania


Przesiać mąką. Zrobić niewielkie zagłębienie w mące. Do środka wsypać drożdże, cukier i wlać trochę wody. Zamieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, sól, 1 łyżeczkę rozmarynu, oliwę z oliwek i dokładnie zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odczekać aż podwoi swoją objętość (około 0,5 do 1 godz.). 
Na blaszce ułożyć papier do pieczenia. Rozciągnąć nieco ciasto na focaccię (nie wałkowałam go, użyłam tylko dłoni). Moja focaccia miała przez to nieco nieregularny kształt, ale dzięki temu zyskała uroku. Na focacci należy ułożyć winogrona, lekko je wciskając w ciasto. Na koniec posypać rozmarynem i odrobiną gruboziarnistej soli. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 min, przykrywając ściereczką. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200 st. C. Najlepiej piec z termoobiegiem, by ciasto ładnie się przyrumieniło. Czas potrzebny do upieczenia tej potrawy to 20-25 min. 

Komentarze

  1. JA do lata się nie mogę doczekać z takim cudem, zrobię w łikend :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie zauważyłam, że im bardziej chce mi się wiosny/lata tym częściej wymyślam takie "wakacyjne" dania. Na przykład poprzednio - tarta ze świeżymi truskawkami ;)

      Usuń
  2. pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.