Chociaż dni są coraz cieplejsze, to rozgrzewka z pewnością przyda się jeszcze przynajmniej do końca marca. Zupa z marchewki, słodkiego ziemniaka i ciecierzycy jest słodka, ale też pikantna. Ma piękny, pomarańczowy kolor i gęstą konsystencję. Pełen witamin posiłek, idealny na tę porę roku, z pewnością ochroni nas przed przeziębieniem.
Składniki:
- 4 marchewki
- 1/2 słodkiego ziemniaka
- 3 laski selera naciowego
- ciecierzyca z puszki albo ugotowana (1 puszka albo ok. 1 szkl.)
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- olej arachidowy
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić drobno posiekane czosnek, imbir i chili. Dodać przyprawy - paprykę wędzoną i kumin. Zamieszać i podgrzewać około pół minuty. Wrzucić marchewkę pokrojoną w plasterki, przykryć. Dusić przez około 5 minut, co chwila mieszając. Wrzucić pokrojony w plasterki seler naciowy i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Wlać tyle wody, by sięgała ponad warzywa na około pół centymetra. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucić ciecierzycę z puszki i wlać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Po ostudzeniu 1/2 zupy odlać do oddzielnego pojemnika i zmiksować na krem. Połączyć ze sobą obie zupy - z kawałkami warzyw i krem. Wymieszać, doprawić (jeżeli za mało słona/ za słodka/ za mało pikantna), podgrzać i jeść!
Ja tam mogę takie zupy jeść nawet latem :))
OdpowiedzUsuńJa też lubie i jem takie zupy latem. Ale w chlodniejsze pory roku zdecydowanie częściej :-)
Usuń