Przejdź do głównej zawartości

Rozgrzewająca zupa z marchewki, słodkiego ziemniaka i ciecierzycy

Chociaż dni są coraz cieplejsze, to rozgrzewka z pewnością przyda się jeszcze przynajmniej do końca marca. Zupa z marchewki, słodkiego ziemniaka i ciecierzycy jest słodka, ale też pikantna. Ma piękny, pomarańczowy kolor i gęstą konsystencję. Pełen witamin posiłek, idealny na tę porę roku, z pewnością ochroni nas przed przeziębieniem.


Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • 3 laski selera naciowego
  • ciecierzyca z puszki albo ugotowana (1 puszka albo ok. 1 szkl.)
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej arachidowy


W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić drobno posiekane czosnek, imbir i chili. Dodać przyprawy - paprykę wędzoną i kumin. Zamieszać i podgrzewać około pół minuty. Wrzucić marchewkę pokrojoną w plasterki, przykryć. Dusić przez około 5 minut, co chwila mieszając. Wrzucić pokrojony w plasterki seler naciowy i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Wlać tyle wody, by sięgała ponad warzywa na około pół centymetra. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucić ciecierzycę z puszki i wlać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Po ostudzeniu 1/2 zupy odlać do oddzielnego pojemnika i zmiksować na krem. Połączyć ze sobą obie zupy - z kawałkami warzyw i krem. Wymieszać, doprawić (jeżeli za mało słona/ za słodka/ za mało pikantna), podgrzać i jeść!

Komentarze

  1. Ja tam mogę takie zupy jeść nawet latem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubie i jem takie zupy latem. Ale w chlodniejsze pory roku zdecydowanie częściej :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.