niedziela, 9 marca 2014

SŁODKO-KWAŚNA TARTA CYTRYNOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ciasto, które upiekłyśmy sobie z koleżanką z okazji Dnia Kobiet. Jest nieprzyzwoicie smaczne i bajecznie proste.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko

Lemon curd:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
  • 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

Bita śmietana:

  • 400 g śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • drobne, słodkie winogrona bezpestkowe
  • 10-15 truskawek


Najpierw najlepiej zrobić lemon curd. Nawet dzień wcześniej. Według tego przepisu
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 min. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układamy w formie rozwałkowane ciasto, dokładnie wylepiając brzegi. Przykrywamy papierem do wypieków. Kładziemy na wierzchu fasolę, aby ciasto się nie podnosiło. Pieczemy 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ciasto będzie rumiane. Później już tylko studzimy ciasto. Smarujemy kremem cytrynowym lemon curd. Kolejna warstwa to sztywna, bita śmietana. Na koniec zdobimy - winogronami i truskawkami albo takimi owocami na jakie mamy akurat ochotę. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...