Ciasto, które upiekłyśmy sobie z koleżanką z okazji Dnia Kobiet. Jest nieprzyzwoicie smaczne i bajecznie proste.
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 żółtko
Lemon curd:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
- 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
Bita śmietana:
- 400 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- drobne, słodkie winogrona bezpestkowe
- 10-15 truskawek
Najpierw najlepiej zrobić lemon curd. Nawet dzień wcześniej. Według tego przepisu.
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 min. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układamy w formie rozwałkowane ciasto, dokładnie wylepiając brzegi. Przykrywamy papierem do wypieków. Kładziemy na wierzchu fasolę, aby ciasto się nie podnosiło. Pieczemy 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ciasto będzie rumiane. Później już tylko studzimy ciasto. Smarujemy kremem cytrynowym lemon curd. Kolejna warstwa to sztywna, bita śmietana. Na koniec zdobimy - winogronami i truskawkami albo takimi owocami na jakie mamy akurat ochotę.
ile cudownych pyszności w tej tarcie <3
OdpowiedzUsuń