Przejdź do głównej zawartości

SŁODKO-KWAŚNA TARTA CYTRYNOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ciasto, które upiekłyśmy sobie z koleżanką z okazji Dnia Kobiet. Jest nieprzyzwoicie smaczne i bajecznie proste.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko

Lemon curd:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
  • 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

Bita śmietana:

  • 400 g śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • drobne, słodkie winogrona bezpestkowe
  • 10-15 truskawek


Najpierw najlepiej zrobić lemon curd. Nawet dzień wcześniej. Według tego przepisu
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 min. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układamy w formie rozwałkowane ciasto, dokładnie wylepiając brzegi. Przykrywamy papierem do wypieków. Kładziemy na wierzchu fasolę, aby ciasto się nie podnosiło. Pieczemy 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ciasto będzie rumiane. Później już tylko studzimy ciasto. Smarujemy kremem cytrynowym lemon curd. Kolejna warstwa to sztywna, bita śmietana. Na koniec zdobimy - winogronami i truskawkami albo takimi owocami na jakie mamy akurat ochotę. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.