Młoda kapusta, delikatnie podduszona z marchewką i doprawiona koperkiem - więcej nie trzeba na pyszny i zdrowy wiosenny obiad!
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 bardzo dojrzały pomidor
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- ok. 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia/zagęszczenia
- pieprz zielony i sól
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Marchewkę podsmażyć na łyżce oliwy, do miękkości. Poszatkowaną kapustę wrzucić do wysokiego garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i dusić na odrobinie oliwy z oliwek przez około 15 min. Kiedy kapusta zrobi się miękka i straci mniej więcej 1/2 objętości, dodać do niej marchewkę oraz drobno posiekanego pomidora. Jeżeli całość jest zbyt sucha można wlać jeszcze trochę wody. Dusić przez kolejne 15 min. Na koniec dodać masło, oprószyć mąką i doprawić solą oraz świeżo zmielonym zielonym pieprzem. Zestawić z ognia i dodać dużo posiekanego koperku. Podawać samą lub z gotowanymi ziemniakami.
Ahhh to jest dopiero zwiastun wiosenny! Wspaniałe smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńCudnie przepyszne! Miałam w domu pół główki starej kapusty, która zostala po bigosie i zrobiłam ją na Twój sposób; dodatek podsmażonej marchewki i pomidora jest genialny:) Można nabierać ludzi, że to młoda kapustka:) Choć dusić ją trzeba było dłużej, to smak ma jak młoda kapustka by moja Mama:) Dodałam też odrobinę kminku i majeranku na trawienie. Już mam przykazane, żeby tak zawsze robić kapustę.
OdpowiedzUsuńmmmmm nigdy nie wiedziałam właśnie jak to się robi ;p dziekuje ;*
OdpowiedzUsuń