Przejdź do głównej zawartości

Młoda kapusta

Młoda kapusta, delikatnie podduszona z marchewką i doprawiona koperkiem - więcej nie trzeba na pyszny i zdrowy wiosenny obiad!


Składniki:



  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 bardzo dojrzały pomidor
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • ok. 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia/zagęszczenia 
  • pieprz zielony i sól

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Marchewkę podsmażyć na łyżce oliwy, do miękkości. Poszatkowaną kapustę wrzucić do wysokiego garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i dusić na odrobinie oliwy z oliwek przez około 15 min. Kiedy kapusta zrobi się miękka i straci mniej więcej 1/2 objętości, dodać do niej marchewkę oraz drobno posiekanego pomidora. Jeżeli całość jest zbyt sucha można wlać jeszcze trochę wody. Dusić przez kolejne 15 min. Na koniec dodać masło, oprószyć mąką i doprawić solą oraz świeżo zmielonym zielonym pieprzem. Zestawić z ognia i dodać dużo posiekanego koperku. Podawać samą lub z gotowanymi ziemniakami. 

Komentarze

  1. Ahhh to jest dopiero zwiastun wiosenny! Wspaniałe smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie przepyszne! Miałam w domu pół główki starej kapusty, która zostala po bigosie i zrobiłam ją na Twój sposób; dodatek podsmażonej marchewki i pomidora jest genialny:) Można nabierać ludzi, że to młoda kapustka:) Choć dusić ją trzeba było dłużej, to smak ma jak młoda kapustka by moja Mama:) Dodałam też odrobinę kminku i majeranku na trawienie. Już mam przykazane, żeby tak zawsze robić kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm nigdy nie wiedziałam właśnie jak to się robi ;p dziekuje ;*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...