Przejdź do głównej zawartości

Młoda kapusta

Młoda kapusta, delikatnie podduszona z marchewką i doprawiona koperkiem - więcej nie trzeba na pyszny i zdrowy wiosenny obiad!


Składniki:



  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 bardzo dojrzały pomidor
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • ok. 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia/zagęszczenia 
  • pieprz zielony i sól

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Marchewkę podsmażyć na łyżce oliwy, do miękkości. Poszatkowaną kapustę wrzucić do wysokiego garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i dusić na odrobinie oliwy z oliwek przez około 15 min. Kiedy kapusta zrobi się miękka i straci mniej więcej 1/2 objętości, dodać do niej marchewkę oraz drobno posiekanego pomidora. Jeżeli całość jest zbyt sucha można wlać jeszcze trochę wody. Dusić przez kolejne 15 min. Na koniec dodać masło, oprószyć mąką i doprawić solą oraz świeżo zmielonym zielonym pieprzem. Zestawić z ognia i dodać dużo posiekanego koperku. Podawać samą lub z gotowanymi ziemniakami. 

Komentarze

  1. Ahhh to jest dopiero zwiastun wiosenny! Wspaniałe smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie przepyszne! Miałam w domu pół główki starej kapusty, która zostala po bigosie i zrobiłam ją na Twój sposób; dodatek podsmażonej marchewki i pomidora jest genialny:) Można nabierać ludzi, że to młoda kapustka:) Choć dusić ją trzeba było dłużej, to smak ma jak młoda kapustka by moja Mama:) Dodałam też odrobinę kminku i majeranku na trawienie. Już mam przykazane, żeby tak zawsze robić kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm nigdy nie wiedziałam właśnie jak to się robi ;p dziekuje ;*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.