W święta wielkanocne występowała w roli mazurka, ale tarta kajmakowo-czekoladowa z orzechami laskowymi może gościć na stole również przez okrągły rok - bez świątecznych okazji i mazurkowych skojarzeń.
Kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
Krem kajmakowy:
- 1 puszka kajmaku (ugotowanego mleka skondensowanego)
- 100 g masła
- 100 g orzechów laskowych
Krem czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady 74% kakao
- 200 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Kajmak zmiksować z masłem na puszysty, jasny krem. Wstawić do lodówki, by nieco stężał.
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec przez około 20 min w temp. 180 st. C.
W tym czasie można na osobnej półce w piekarniku uprażyć orzechy laskowe (wystarczy im 10 min). Większą część orzechów posiekać i wymieszać z masą kajmakową. Resztę zostawić do posypania wierzchu.
Upieczony i ostudzony spód posmarować masą kajmakową. Ostawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem czekoladowy - w rondelku zagotować śmietankę. Ostawić z ognia i natychmiast wrzucić do niej połamaną tabliczkę czekolady. Po 2 minutach wymieszać, by powstał gładki krem. Kiedy krem czekoladowy będzie chłodny, wstawić go do lodówki i pozostawić tak długo, aż zgęstnieje (prawie konsystencja nutelli).
Tartę posmarować równomiernie kremem czekoladowym i posypać orzechami laskowymi.
Inspiracja: Moje Wypieki
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń