Przejdź do głównej zawartości

TARTA (ALBO MAZUREK) KAJMAKOWO-CZEKOLADOWY

W święta wielkanocne występowała w roli mazurka, ale tarta kajmakowo-czekoladowa z orzechami laskowymi może gościć na stole również przez okrągły rok - bez świątecznych okazji i mazurkowych skojarzeń. 

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem kajmakowy:

  • 1 puszka kajmaku (ugotowanego mleka skondensowanego)
  • 100 g masła
  • 100 g orzechów laskowych

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 74% kakao
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Z podanych składników na kruchy spód zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić. 
Kajmak zmiksować z masłem na puszysty, jasny krem. Wstawić do lodówki, by nieco stężał.
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec przez około 20 min w temp. 180 st. C. 
W tym czasie można na osobnej półce w piekarniku uprażyć orzechy laskowe (wystarczy im 10 min). Większą część orzechów posiekać i wymieszać z masą kajmakową. Resztę zostawić do posypania wierzchu. 
Upieczony i ostudzony spód posmarować masą kajmakową. Ostawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem czekoladowy - w rondelku zagotować śmietankę. Ostawić z ognia i natychmiast wrzucić do niej połamaną tabliczkę czekolady. Po 2 minutach wymieszać, by powstał gładki krem. Kiedy krem czekoladowy będzie chłodny, wstawić go do lodówki i  pozostawić tak długo, aż zgęstnieje (prawie konsystencja nutelli).
Tartę posmarować równomiernie kremem czekoladowym i posypać orzechami laskowymi. 

Inspiracja: Moje Wypieki

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.